Makedonski premijer: Nitko neće biti izuzet od odgovornosti za zrakoplovnu nesreću

MAKEDONSKI premijer Branko Crvenkovski odbacio je mogućnost da će netko, pa niti vojnici SFOR-a, biti izuzeti od odgovornosti za zrakoplovnu nesreću u kojoj je u četvrtak nedaleko od Mostara poginuo predsjednik Boris Trajkovski te još osam putnika.

"Republika Makedonija će iskoristiti sve međunarodne institucije kako bi se u cijelosti rasvijetlila zrakoplovna nesreća", rekao je Crvenkovski na kratkoj konferenciji za novinare u Mostaru.

On je govorio nakon razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara Adnanom Terzićem, ministrom sigurnosti BiH Barišom Čolakom i šefom diplomacije Mladenom Ivanićem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvenkovski je odbacio mogućnost da se izvuku odgovorni za ovu nesreću. Na novinarsku konstataciju kako su vojnici Stabilizacijskih snaga NATO-a u misiji u BiH, prema mandatu UN-a, izuzeti od kaznenog gonjenja, Crvenkovski je rekao kako su međunarodna pravila o zračnom prometu vrlo stroga te da im podliježu svi.

Makedonski premijer odbio je nagađati o pojedinostima istrage i odgovornosti međunarodnih mirovnih snaga koje se u BiH medijima najčešće dovodi u vezu s padom zrakoplova.

"U ovoj fazi se ne može ništa prejudicirati. Bio bih neozbiljan kada bih nekoga okrivljivao", rekao je Crvenkovski upitan da komentira odgovornost francuskih pripadnika SFOR-a koji su s kontrolnog tornja mostarske zračne luke navodili zrakoplov pokojnog predsjednika Trajkovskog. Potvrdio je kako je Makedonija od vlasti BiH zatražila pisanu korespodenciju o kontroverznim informacijama prvoga dana nesreće kada je došlo do slabe koordinacije BiH vlasti i SFOR-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara