Makedonski premijer parlamentu ponudio ostavku

Makedonski premijer parlamentu ponudio ostavku

Foto: Hina

MAKEDONSKI premijer Nikola Gruevski parlamentu je ponudio ostavku, prema kalendaru dogovorenom s Europskom unijom u svrhu održavanja prijevremenih izbora u proljeće.

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn koji je posredovao u sporazumu iz lipnja 2015. doputovao je u Skoplje kako bi smirio napetosti jer se strahuje da bi oporba mogla odgoditi izbore, koji bi se, neslužbeno, trebali održati 24. travnja.

Predsjednik parlamenta Trajko Veljanoski rekao je da će pričekati ishod razgovora između Hahna i stranačkih čelnika prije nego zastupnicima stavi ostavku na glasanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuća stranka VMRO-DPMNE imenovala je glavnog tajnika stranke Emila Dimitrijeva, saveznika Gruevskog, za prijelaznog premijera do izbora.

Vlada premijera Gruevskog bila je lani zasipana optužbama da je provodila protuzakonit nadzor, uplitala se u rad medija i pravosuđa, lažirala izbore, a imenovanja na ključne dužnosti provodila po rođačkom i ortačkom ključu.

Optužbe su kulminirale objavom transkripata prisluškivanja koje je navodno provodila vlada, a javnosti prezentirala oporba. Gruevski je odbacio sve optužbe i tvrdi da je žrtva urote.

Analitičari drže da je odlučnost kojom Gruevski želi održati izbore znak njegova uvjerenja da će VMRO-DPMNE ponovno pobijediti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara