Makedonski referendum o organizaciji lokalne samouprave nije uspio

Makedonski referendum o organizaciji lokalne samouprave nije uspio
PRVE nepotpune rezultate referenduma o teritorijalnoj organizaciji lokalne samouprave u Makedoniji Državna izborna komisija, kako je najavljeno, trebala bi priopćiti nakon ponoći, međutim, prema podacima vladajuće stranke Socijaldemokratskog saveza na referendum se odazvalo 27 posto birača, odnosno oko 420 tisuća građana.

Iz elektronskog centra Koordinacijskog tijela koje je vodilo kampanju za referendum, priopćeno je da je odaziv bio 38 posto, odnosno 550 tisuća građana. Koordinacijsko tijelo upozorilo je na niz nepravilnosti u tijeku glasovanja i najavio žalbe Državnoj izbornoj komisiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje je podatke objavila i stranka Albanaca Demokratska unija za integraciju koja tvrdi da je na referendumu glasovalo samo 18 posto građana. Kao što se očekivalo, Albanci su u potpunosti bojkotirali referendum.

Prema stručnjacima koji su večeras komentirali rezultate referenduma, zainteresiranost građana za referendum smanjio se kad su Sjedinjene Američke Države priznale ustavno ime Republike Makedonije, što su građani doživjeli kao jamstvo sigurnosti i zaštite teritorijalnog integriteta Makedonije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara