Maknite potpore i niske kamatne stope ili dolazi nova kriza

Tekst: J.D.
Foto: AFP


VLADE moraju odlučno srezati proračunske deficite, a centralne banke ne bi trebale predugo čekati dok ne podignu kamatne stope, jer bi u suprotnom mjere uvedene da se zaustavi globalna financijska kriza mogle uzrokovati novu krizu, rekla je danas Banka za međunarodna poravnanja.

U svom godišnjem izvještaju, objavljenom danas, banka je navela da se globalno gospodarstvo i financijska tržišta oporavljaju, iako je taj oporavak krhak, a u eurozoni čak i ugrožen zbog kriza s dugom. Čelnici zemalja G20 u Torontu su se tijekom vikenda dogovorili primijeniti različite metode osiguravanja daljnjeg oporavka.

Glavni čovjek Banke za međunarodna poravnanja ne misli tako i upozorava da se ne smije gubiti vrijeme. "Ne možemo čekati nastavak dovoljno jakog rasta da bi smo počeli s procesom promjene politike. Posebno, odgađanje promjene fiskalne politike samo priziva novu nesigurnost, remećenje tržišta i stres na financiranje", naveo je glavni menadžer Jaime Caruana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijeti remisija bolesti

Banka za međunarodna poravnanja, koja funkcionira kao banka za centralne banke, tvrdi da su reforme financijskog sustava, održala je sastanak u isto vrijeme u kom se odvijao summit G20. Na summitu nije postignuto jedinstvo oko daljnjih koraka, nego se prihvatilo "diferenciranu politiku" zemalja članica.

"Da budemo izravni, kombinacija preostalih ranjivosti financijskog sustava i ovako drug period intenzivne njege prijeti pacijenta baciti u remisiju", navodi se u izvještaju Banke za međunarodna poravnanja, koja tvrdi da bi izvanredne mjere pomoći gospodarstvu uskoro mogle stvoriti zombi banke i tvrtke, ovisne o direktnoj potpori država.

Naveli su i probleme s kojima se susreću centralne banke. Bankarski sustav je i dalje daleko od punog oporavka, ali "što duže kamatne stope ostanu niske, to će više poremetiti sustav, i domaći i međunarodni", budući da ekstremno niske stope mijenjaju odluke o ulaganjima, odgađaju priznanje gubitaka i povećavaju riskantno ponašanje, navodi se u izvještaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara