Makvić: Jedan od najvećih pomora ribe u Savi

JEDAN od najvećih pomora ribe u Savi zamijećen je jutros kod Oborova, desetak kilometara nizvodno od Zagreba (u blizini Dugog Sela), a prouzročile su ga visoke temperature rijeke, nedostatak kisika i utjecaj zagrebačke kanalizacije, izvijestio je glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić.

Na teren su odmah izašli državni vodopravni inspektor, veterinarski inspektor, stručnjaci Hrvatskih voda i djelatnici MUP-a.

Makvić je za Hinu izjavio da su stručnjaci utvrdili da je temperatura Save od 27 Celzijevih stupnjeva izmjerena na dubini od tri metra. Uobičajena temperatura rijeke je 16 do najviše 20 stupnjeva, rekao je.

Količina kisika u Savi znatno je manja od minimuma potrebnog za život ribe, istaknuo je Makvić.

Rekao je da još ne može govoriti o količini uginule ribe, a da očevidci govore da je riječ o najvećem ikad zabilježenom pomoru ribe u Savi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naveo je da će količinu uginule ribe utvrditi nadležne veterinarske službe, a one su obvezne uginulu ribu i ukloniti.

Makvić je izjavio i kako je manji pomor ribe danas prije podne zamijećen i u rijeci Krapini kod grada Krapine, a uzrok su također visoke temperature rijeke i nedostatak kisika.

Prije petnaestak dana riba je iz istog razloga uginula u Savi kod Dubrovčaka (u blizini Ivanić Grada).

Kako je poznato da su uzrok pomora ribe ekstremni meteorološki i hidrološki uvjeti, te ispusti zagrebačke kanalizacije koji u tim uvjetima pogoršavaju stanje, Državna uprava za vode uputila je apel tvrtkama i građanima da krajnje racionalno koriste vodu i strogo kontroliraju ispuštanje onečišćene vode.

(Hina) bma dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara