Makvić: Onečišćenje loživim uljem isteklim iz cisterne ograničeno je i ne širi se

GLAVNI državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je danas da je u tijeku sanacija područja zagađenog loživim uljem isteklim iz cisterne koja je sinoć sletjela s autoceste kod Okučana, te da nema mjesta panici jer je zagađenje prostorno ograničeno i ne širi se.

Iz cisterne koja je prevozila oko 24.000 litara loživog ulja, u kanal Sloboština isteklo je, prema prvim procjenama, nekoliko tisuća litara ulja. U kanal su odmah postavljene brane, tako da se osim zanemarivih količina ulja, zagađenje ne širi, kazao je Makvić danas popodne Hini.

Proglašen je prvi, najniži stupanj ugroženosti voda, rekao je Makvić i dodao da je iznenađen izjavom voditelja novogradiške ispostave Hrvatskih voda Krste Slobodnjaka, da je dio ulja ipak prošao ispod brana postavljenih u kanal i da će ´neminovno doći do onečišćenja nizvodnih voda kanala Lonja, Strug i rijeke Save´.

Sanacija se provodi klasičnom metodom - pranjem toplom vodom i rezanjem okolnog bilja i šiblja, rekao je. Uz stručni nadzor Hrvatskih voda provodi je tvrtka AEKS iz Ivanić Grada, a trebala bi biti završena tijekom sutrašnjeg dana, izjavio je Makvić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cisterna je dignuta s ceste i uklonjena, tako da je promet autocestom normaliziran.

Ulje koje je ostalo u cisterni pretočeno je u drugu, pa će se vaganjem točno utvrditi koliko je loživog ulja isteklo.

Vozač cisterne sisačkih registarskih oznaka izgubio je sinoć nadzor nad vozilom te je pri slijetanju s autoceste Zagreb-Lipovac teže ozlijeđen i zbrinut u novogradiškoj bolnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara