mala škola informatike u klubu mladeži roma

Zamjenik ministra prosvjete i sporta Ivan Vavra posjetio je večeras Malu školu informatike u Klubu mladeži Roma Hrvatske u Zagrebu, u kojoj se održavaju tečajevi informatike za romsku, ali i neromsku djecu.

Vavra je pritom ponudio pomoć Ministarstva prosvjete i sporta i izrazio želju da se projekti informatičke izobrazbe održavaju u cijeloj Hrvatskoj.

U tijeku je priprema vladina dokumenta koji se radno zove ´Strategija prema Romima´ čiji je osnovni zadatak odgoj i obrazovanje Roma i ono što je potrebno učiniti od strane države da se problemi školovanja Roma postupno počnu rješavati, najavio je.

Malu školu informatike, koja je otvorena prije tridesetak dana, pohađa dvadesetak romske i neromske djece osnovnoškolske dobi, rekao je Alija Mešić, predsjednik Udruge Roma Zagreba i Zagrebačke županije i inicijator otvaranja takve škole.

Cilj je škole približiti rad na računalima učenicima osnovnih i početnih razreda srednjih škola, dodao je.

U Maloj školi informatike na desetak računala djeca uče programirati, izrađuju Internet stranice na tečaju web dizajna ili uče obrađivanje zvuka i slike kroz program Multimedija, rekao je predavač Stipe Pavičić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator je Male škole informatike zagrebačka Udruga informatičara ´Sabirnica´ koja je od osnivanja 1984. organizirala brojne projekte u cilju promoviranja informatike, rekao je Goran Vlašić, voditelj Male škole informatike.

Predavanja u Maloj školi informatike održavaju se subotom po dva školska sata tijekom cijele školske godine.

Tomislav Reškovac, direktor Instituta ´Otvoreno društvo´ iz Zagreba, najavio je projekt koji će raditi u suradnji s Ministarstvom prosvjete i sporta, a kojemu je cilj promijeniti stanje u obrazovanju romske djece.

Projekt je usmjeren na učenje hrvatskog jezika za romsku djecu prije polaska u školu te stjecanje motoričkih i socijalnih vještina koje neromska djeca već savladaju u vrtiću, rekao je Reškovac.

Institut ´Otvoreno društvo´ je zaklada koja u Hrvatskoj radi 10 godina pomažući različite inicijative na području kulture, znanosti, obrazovanja, civilnog društva i javnog zdravstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara