Malćić zatražio ocjenu ustavnosti Uredbe o tajnom prikupljanju podataka

PUČKI pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je danas da pojedine odredbe Uredbe o obvezama iz područja nacionalne sigurnosti za pravne i fizičke osobe u telekomunikacijama omogućavaju neograničeno i nekontrolirano tajno prikupljanje podataka o građanima, te je stoga Ustavnom sudu uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti te uredbe.

"Postoje prijepori da li se radi o nezakonitoj primjeni dobrih propisa ili možda o tome da sami propisi generiraju ponašanja koja se mogu svrstati u nezakonita", rekao je Malčić i ustvrdio da samo Ustavni sud može donijeti meritornu odluku, o tome je li neki propis ustavan ili ne, zakonit ili ne.

Na prvoj konferenciji za novinare u funkciji pučkog pravobranitelja, Malčić je rekao kako smatra da postoji ozbiljna sumnja da dio odredaba te uredbe omogućavaju Protuobavještajnoj agenciji (POA) da primjenjuje i koristi mjere tajnog prikupljanja podataka, bez pisanog naloga suca Vrhovnog suda i drugih ograničenja.

Objasnio je da primjenjujući takvu uredbu, koju je donijela Vlada, POA nije postupala nezakonito, kad je izliste i podatke o pozivima novinara navedenih u tzv. prezentaciji mogla prikupljati i bez naloga suca Vrhovnog suda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malčić je predložio da Ustavni sud utvrdi nesuglasnost Uredbe s Ustavnom i Zakonom o sigurnosnim službama i njeno ukidanje kako bi se tu važnu pravnu materiju koja zadire u temeljna ljudska prava i slobode moglo urediti zakonom u skladu s Ustavom.

Pučki pravobranitelj je rekao da je zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio zbog kontroverzi oko zakonitosti i nezakonitosti u radu tajnih službi.

(Hina) xbdj ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara