Malezija zakonski zabranila objavljivanje karikatura Muhameda

Malezija je u petak zakonski zabranila posjedovanje i objavljivanje karikatura proroka Muhameda, dan nakon što je zatvorila jedan lokalni list zbog tiskanja istih crteža koji su izazvali gnjev u muslimanskom svijetu.

List Sarawak Tribune objavio je sporne karikature, što je osramotilo malezijsku vladu, koja trenutačno predsjedava Organizacijom islamske konferencije (OIK). List je odmah zabranjen zbog očuvanja "vjerskog sklada" u zemlji, kako je priopćeno. Također je usvojen zakon kojim se zabranjuje distribucija i posjedovanje karikatura proroka.

U Maleziji su također u petak održani najveći prosvjedi do sada, nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda, u kojima je sudjelovalo oko 3.000 ljudi, izvijestili su u mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjednici koji su se okupili unatoč jakome pljusku ispred zgrade danskog veleposlanstva u Kuala Lumpuru izvikivali su "Živio islam! Uništite Dansku! Uništite Izrael, Georgea Busha i Ameriku!".

Riječ je o drugom uzastopnom petku kada se vjernici nakon molitve u obližnjoj džamiji okupljaju zbog prosvjeda. Prošli je petak odaziv bio znatno slabiji, okupilo se samo 300 muslimana, što promatrači smatraju znakom da bijes i ljutnja vjernika u toj zemlji, poznatoj kao najtolerantnijoj modernoj islamskoj državi, zbog uvredljivih karikatura rastu.

(Hina) xmh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara