MALI BROJ HRVATSKIH POVRATNIKA U BIH

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić ocijenio je ´neprihvatljivom´ dosadašnju stopu povratka Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, posebice u Republiku srpsku.

Vrbošić je u izjavi za Katolički tjednik, koju izdaje Vrhbosanska nadbiskupija iz Sarajeva, rekao da se u Republiku Srpsku prema nekim podacima vratilo svega oko 1 posto od predratnog broja Hrvata, ocjenjujući kako je to neprihvatljivo.

Prema podacima Crkve, na područje današnje Republike Srpske vratilo se tek nekoliko tisuća od prijeratnih 220.000 Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razloga za slab povratak Hrvata u BiH Vrbošić vidi u zastrašivanju i nasilju nad povratnicima kao i nemogućnosti održivog povratka. On je rekao da je Hrvatska u ovoj godini Hrvatima povratnicima u BiH, posebice stradalnicima, osigurala građevinski materijal, izdvojila novac za njihovo zbrinjavanje te poticala zapošljavanje razvojačenih pripadnika HVO-a. Vrbošić je istodobno odbacio mogućnost da Hrvatska bude politički mentor bosanskohercegovačkim Hrvatima, tvrdeći da se Hrvati sami moraju izboriti za punu jednakopravnost s druga dva naroda.

´U tome će uživati svu moguću potporu Republike Hrvatske, koja će biti takva da će uvijek voditi računa o nemiješanju u unutarnje poslove BiH kao susjedne i prijateljske zemlje´, rekao je veleposlanik Vrbošić dodajući da će hrvatska vlada i slijedeće godine iz svojega proračuna izdvojiti sredstva.

Iz hrvatskog proračuna je 2002. izdvojeno 25 milijuna kuna za financiranje znanstvenih, kulturnih, prosvjetnih i zdravstvenih projekata bosanskohercegovačkih Hrvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara