Malo Iraca za Reformski ugovor EU

PREMA anketi koju je za Irish Times provela agencija TNS mrbi , samo 25 % građana Irske je spremno na referendumu podržati nedavno usuglašeni Reformski ugovor kojim Europska Unija nastoji zamijeniti prije dvije godine propali Ustav.

13 % Iraca je protiv, dok je 63 % neodlučno. Iako se naizgled čini da je broj Iraca koji podržavaju Reformski ugovor veći, takve brojke izazivaju nelagodu među zagovornicima europske integracije, jer je podrška Reformskom ugovoru daleko niža od podrške propalom Ustavu.

Reformski ugovor je nedavno usuglašen i potpisan u Lisabonu, ali ga moraju ratificirati parlamenti svih 27 država-članica prije nego što stupi na snagu početkom 2009. godine.

Iako su vodeće ličnosti EU inzistirale da se Reformski ugovor šalje isključivo u parlamente, a ne na referendume - gdje bi mogao propasti, kao u slučaju Ustava u Francuskoj i Nizozemskoj - Ustav Republike Irske propisuje da dokumente takvog tipa potvrđuju građani.

Godine 2001. je tako u Irskoj na referendumu propala ratifikacija Sporazuma iz Nice, čija je svrha bila olakšati proširenje Europske Unije. Referendum je prošao dvije godine kasnije, kada je ugovor posebnim amandmanima jamčio održavanje tradicionalne irske neutralnosti.

Razlog za optimizam irskog premijera Bertieja Aherna je u tome da anketa pokazuje kako pristaše Zelene stranke - koalicijskog partnera njegove stranke Fianna Fail -  podržavaju Reformski ugovor. U prošlosti su upravo irski Zeleni vodili oporbu protiv ugovora vezanih uz Europsku Uniju.

Kritičari Reformskog ugovora drže kako je on ništa drugo nego pokušaj da se "šminkom" europskim građanima nametne propali Ustav, a argumente im je nedavno pružio Valery Giscard d'Estaigne, bivši francuski predsjednik i tvorac Ustava, rekavši kako je zadovoljan time što su zadrane sve njegove ključne odredbe.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara