MALTA 1. SVIBNJA POSTAJE NAJMANJA DRŽAVA EUROPSKE UNIJE

Malta će 1. svibnja u trenutku ulaska u Europsku uniju postati njezina najmanja članica ali njezin zemljopisni položaj u srcu Mediterana čini je nekom vrstom poveznice između Europe, sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Republika Malta obuhvaća arhipelag od 315 četvornih kilometara kojega čine tri otoka - Malta, Gozo i Comino. Iako će biti najmanja država EU, ona će s 390.000 stanovnika biti jedna od najnapučenijih zemalja svijeta, s 1.488 stanovnika po četvornom kilometru na samom otoku Malti.

Broj vozila po stanovniku također spada u europski vrh s jednim automobilom na dva stanovnika.

Na raskrižju tri kontinenta, Maltu su kroz povijest kolonizirali i okupirali Feničani, Rimljani, Francuzi i konačno Britanci čime se može objasniti različitost stanovništva.

Malta je bila, od 1530. do 1798. kada je otok osvojio Bonaparte, sjedište viteškog reda hospitalaca poznatijeg pod imenom Malteški red.

Arhipelag je dobio neovisnost 1964. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klima i povijesna baština privlače svake godine na Maltu više od milijun turista, a zbog koncentracije arheološkog, povijesnog i umjetničkog blaga Malta je poslužila i kao mjesto snimanja nekoliko poznatih filmova - Gladijatora, Grofa Monte Crista i Troje.

Malta nije do vrata Europske unije došla bez poteškoćća. Ona je zahtjev predala 1990. ali je do zastoja došlo u vrijeme kada je premijer bio Alfred Sant, između 1996. i 1998. godine. Sant je smatrao da će ulazak Malte u EU povećati nezaposlenost i omogućiti imigraciju velikom broju stranaca.

U pregovorima s EU Malta je zahtijevala da pitanje abortusa ostane u striktnoj domeni zemlje u kojoj je on zabranjen. Isto tako, jedan od članaka kaže da je na sedam godina ograničen pristup stanovnicima drugih zemalja EU na malteško tržište rada.

Iako je postotak zagovornika i protivnika ulaska u EU dugo bio podjednak, posljednjih mjeseci eurobarometar je ustanovio da 65 posto stanovnika Malte podržava priključenje Uniji.

(Hina) xmaš ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara