Malverzacije oko javnih radova na Grobniku: Načelnik Jelenja Branko Juretić na sudu

Malverzacije oko javnih radova na Grobniku: Načelnik Jelenja Branko Juretić na sudu

Tekst: Z.J.
Foto: lokalnaHrvatska

NA RIJEČKOME sudu je podignuta optužnica protiv načelnika općine Jelenje Branka Juretića i još šest osoba zbog sumnji u niz gospodarskih kaznenih djela. Prema informacijama koje prenosi Novi list, optužnica je podignuta protiv načelnika općine Jelenje Branka Juretića, članova njegova bivšeg poglavarstva Borislava Klića i Biserke Juretić, direktorice Komunalnog društva Jelen Ružice Gregov, direktora tvrtke House Zvonimira Zubovića, vlasnika privatnog obrta Borisa Bure iz Podkilavca te umirovljenika Tihomira Radetića.

Sve osumnjičene se tereti za više kaznenih djela iz 2006. godine koja su uglavnom vezana uz građenje i građevinske radove na području općine Jelenje, posebno za cestu Jelenski vrh i ostale pripadajuće radove.

U optužnici stoji da su poslovi temeljeni namještenim natječajima za javne radove, da se radi zloporabama položaja odgovornih osoba, protupravnoj gradnji i krivotvorenjima, a spominju se i utaje poreza, navodi Novi list.

Otvarali ostale ponude i dojavljivali favoriziranom ponuđaču

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvoj točki optužnice, načelnik Branko Juretić i tadašnji članovi njegova poglavarstva Borislav Klić i Biserka Juretić, svjesno su zaobišli Zakon o javnoj nabavi i malverzacijama i namjestili natječaj favoriziranom ponuđaču, vlasniku privatnog obrta Borisu Buri. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su otvorili preostale pristigle ponude i nakon toga obavijestili favoriziranog ponuditelja koji je na taj način naštimao svoju ponudu da bude najbolja.

Bura je, prema drugoj točki optužnice, nakon dobivenog natječaja, nastavio kršiti zakon i obavljao protupravno građenje na Jelenskom vrhu bez valjanih dokumenata i građevinske dozvole, a osumnjičeni iz općine su mu u tome pomagali.

Bura je optužen i za nezakonitu eksploataciju rudnog blaga iz kojeg je stekao značajnu protupravnu imovinsku korist te za izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa.

Svi optuženi su se u istrazi branili šutnjom, osim direktorice KD Jelen Ružice Gregov koje je iznijela obranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara