Mandić: Ukidanje veleučilišta u Splitu nezakonito

AKO VLADA ukine Veleučilište u Splitu (VEST), žalit ćemo se svim relevantnim pravnim institucijama u Hrvatskoj i Međunarodnom sudu u Strasbourgu jer je to suprotno zakonu, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare prorektor VESTa Ivica Mandić, u povodu najave da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti uredbu da Veleučilište u Splitu postane stručni studij splitskoga Sveučilišta.


Rektor VEST-a Boris Anzulović noćas je uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade Ivici Račanu, u kojem ga upozorava na nedosljednosti obrazloženja te uredbe.

VEST-u se zamjera što još nema upravno vijeće, koje je isključivo u nadležnosti Ministarstva znanosti i tehnologije, a ne Veleučilišta. Nadalje, netočna je i primjedba da je Veleučilište bez prethodne izrade financijskih planova i dopusnice Ministarstva znanosti i tehnologije otvaralo nove studije. Zanemaruje se činjenica da su i Ministarstvo znanosti i tehnologije i Vlada dobili dokument s oko 3000 stranica, na kojima se dokumentirano govori o nastavnim planovima, razvoju i drugim pitanjima, ističe se u pismu.

Po Mandićevim riječima sve su dopusnice dobivene još 1998. kada je studij utemeljen, a za studije koji su kasnije utemeljeni VEST se pozvao na Zakon o ustanovama i Zakon o visokim učilištima. Po njima ako Vlada ne da odgovor u roku šest mjeseci, smatra se da je odgovor pozitivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavu o ukidanju Veleučilišta u Splitu na današnjoj konferenciji za novinare osudio je i Hrvatski studentski zbor.

"To je još jedna odluka kojom ova vlast devastira sustav znanosti", istaknuo je predsjednik Predsjedništva Hrvatskih studentskih zborova Petar Bezjak. Odluka je neshvatljiva i stoga što je na VEST upisano 10 tisuća studenata, te bi trebalo pitati i njih, ustvrdio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara