Mani Gnova intendantica riječkog HNK

MANI GOTOVAV je na današnjoj sjednici riječkog Gradskog vijeća izabrana za novu intendanticu HNK ´Ivana pl. Zajca´ u Rijeci.

U obraćanju vijećnicima nakon glasovanja, u kojem je dobila podršku 20 vijećnika, dok je 11 bilo protiv, a jedan suzdržan, Mani Gorovac je kazala kako želi da riječko kazalište ´bude više od onoga što može´.

Nova intendatica se zahvalila i onima koji su glasovali protiv njezina imenovanja kazavši kako joj je to motiv da dokaže da je u stanju napraviti kazalište na čast gradu i cijeloj zemlji.

Odgovarajući na primjedbe kako u njenom predloženom programu nije spomenuta Talijanska drama riječkog HNK, Gotovac je obračajući se vijećnicima na talijanskom jeziku istakla važnost kazališta na tom jeziku. Navela je kako Talijansku dramu nije spominjala jer da bi time vrijeđala direktora te drame koji je autonoman u vođenju programa. Kako je rekla, njezino programsko miješanje u Talijansku dramu bilo bi neukusno.

Gotovac je naglasila i da je najbitnije u riječki HNK dovesti mlade.

Uz Mani Gotovac kandidat za mjesto intendanta bio je član Opere riječkog HNK Bojan Šober.


Protiv imenovanja Gotovac na mjesto intendantice bili su vijećnici HDZ-a, čiji je klub mišljenja da ´ona nije u godinama u kojima može biti dovoljno djelotvorana na mjestu intedantice, koje podrazumijeva i menadžerske obveze´.

PGS se založio da se ne izabere niti jedan od dva kandidata te da se raspiše novi natječaj za intendanta kao i da se o tom imenovanju ´povede šira rasprava´.

Vijećnik iz redova Trećeg hrvatskog bloka Vladimir Bebić upozorio je na teško stanje kulture u Rijeci i posebice u kazalištu.

Imenovanje Mani Gotovac, sadašnje dramturginje u zagrebačkom kazalištu ´Gavella´ i bivše intendantice splitskog HNK treba potvrditi ministar kulture RH. Na dužnost bi trebala stupiti u ožujku 2003. kada istječe mandat sadašnjem intendantu Srećku Šestanu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara