MANIFESTACIJE U POVODU 60. OBLJETNICE HOLOKAUSTA U MAKEDONIJI

U povodu 60. obljetnice holokausta u Makedoniji se ovih dana održava više komemorativnih i kulturnih manifestacija, a u petak je u Skoplju osnovan i Fond holokausta.

Rad Fonda financirat će se dijelom i iz povrata imovine makedonskih Židova oduzete tijekom Drugoga svjetskog rata. Naime, kako je rekao predsjednik Fonda holokausta dr. Samuel Sadikario, nekretnine oduzete Židovima u Makedoniji uglavnom nemaju nasljednika jer tako radikalnog uništenja Židova nije bilo nigdje na svijetu pa će se od denacionalizirane imovine u Skoplju izgraditi Memorijalni centar holokausta na mjestu srušene sinagoge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do 1. ožujka 1943. godine iz Skoplja, Bitole i Štipa, tadašnja bugarska okupacijska vlast deportirala je 7.200, odnosno 98 posto Židova, koji su završili u likvidacijskom koncentracijskom logoru Treblinka u Poljskoj. U Makedoniji, podsjetio je Sadikario, danas živi samo 50 židovskih obitelji.

Bugarska se ne može amnestirati od zločina a najmanje što može učiniti jest da se javno ispriča i pokloni pred mnoštvima nastradalih, rekao je Sadikario. On je uputio i zahtjev Bugarskoj da vrati pokretnu imovinu makedonskih Židova koja se procjenjuje na više od 30 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara