Manji gubici svjetskih zračnih prijevoznika u 2002.

UNATOČ padu potražnje i povećanim troškovima sigurnosti, svjetski zračni prijevoznici zabilježili su u 2002. manje gubitke nego godinu dana ranije, objavila je u utorak UN-ova agencija za civilno zrakoplovstvo (ICAO).

ICAO u priopćenju navodi da je njezinih 188 članica zabilježilo gubitak od 2,3 posto prihoda u 2002., što je mali napredak u odnosu na rekordne gubitke od 3,8 posto u 2001., godini terorističkih napada na Sjedinjene Države.

Prihodi tvrtki procijenjeni su na 312,5 milijardi dolara, što je za 1,6 posto više nego prethodne godine, dok su troškovi procijenjeni na 319,8 milijardi dolara, 0,2 posto više nego u prethodnoj godini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti rezultati ostvareni su u prvoj cijeloj godini pada tražnje i povećanja troškova sigurnosti i osiguranja za zrakoplovne prijevoznike kao posljedice terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001.

Razdoblje obuhvaćeno izvješćem, međutim, pada prije nego su se pokazale pune posljedice rata u Iraku, nastavka terorističkih prijetnji i izbijanja SARS-a, koji bi zajedno mogli imati vrlo negativan učinak na zračni prijevoz, ističe ICAO.

Agencija zapaža i razlike u rezultatima zračnih prijevoznika prema regijama. Tako procjenjuje da su prijevoznici Azije-Pacifika, Europe, Bliskog Istoka i Afrike postigli male pozitivne rezultate, dok su avioprijevoznici u Latinskoj Americi, na Karibima i u Sjevernoj Americi iskazali gubitke i značajan pad prihoda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara