Manjinci razmišljaju o raskidu braka sa Sanaderom

NAKON izjave premijera Ive Sanadera da njegova stranka odustaje od uvođenja dvostrukog prava glasa za nacionalne manjine, na pomolu je kriza vladajuće koalicije. Dvostruko pravo glasa je prva i najvažnija točka sporazuma između osmero zastupnika nacionalnih manjina i HDZ-a i o njoj se trebaju završiti pregovori u prve dvije godine ove Vlade.

Furio Radin, zastupnik talijanske manjine i Šemso Tanković, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine, u razgovoru za Index su kazali da su razočarani ovakvom izjavom Sanadera te su najavili održavanje sastanka svih zastupnika manjina početkom idućeg tjedna. Održali bi sastanak odmah sada, ali nisu svi zastupnici u Hrvatskoj, pa će zbog važnosti pitanja sastanak održati idući tjedan kada će svi biti na okupu.

"Pet mjeseci nailazimo na zatvorena vrata kad je u pitanju ključna točka sporazuma"

Radin kaže da proteklih četiri do pet mjeseci zastupnici nacionalnih manjina nailaze na zatvorena vrata kada su u pitanju razgovori o ovoj ključnoj točki sporazuma.

"Ova izjava premijera Sanadera dovodi u pitanje našu podršku koaliciji. Znam da je ovakva moja izjava nakon samo pet mjeseci vlade dosta radikalna, ali isto tako mislim da je izjava premijera Sanadera i poslije njegovog glasnogovornika Mehuna, ponižavajuća za predstavnike nacionalnih manjina", kazao je Radin. Nakon zajedničkog sastanka zastupnika manjina odlučit će kako se dalje postaviti, te Radin najavljuje da će tražiti i sastanak s premijerom Sanaderom.

Šemso Tanković, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina, kaže da će nakon dogovora zastupnika manjina pitanje o dvostrukom pravu glasa premijeru postaviti i na aktualnom satu u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretne odluke donijet ćemo nakon njegovog odgovora na aktualnom satu koji će izreći pred svekolikom javnosti. Od toga da tražimo sastanak s njime nema puno koristi jer teško je komunicirati s premijerom koji ima drugih obaveza", kaže Tanković.

"O dvostrukom pravu glasa ovisi kredibilitet zastupnika manjina"

Tanković poručuje da o pitanju dvostrukog prava glasa ovisi dignitet i kredibilitet svih zastupnika nacionalnih manjina.

"To je prva točka sporazuma i zbog toga je u pitanju kredibilitet zastupnika nacionalnih manjina. Moguće je da je Sanader tu izjavu izrekao isprovociran izjavama Milorada Dodika. No, ukoliko Sanader stvarno odbija i razmisliti o dvostrukom pravu glasa, onda će svi oni koji će ga i dalje podržavati snositi ozbiljne posljedice", poručuje Tanković koji će odluku donijeti nakon što se konzultira sa predsjedništvom SDA, čiji je član.

Nakon što je Sanader tek izrekao svoju spornu izjavu, mnogi su pomislili da se to vjerojatno odnosi samo na srpsku nacionalnu manjinu. Zastupnici nacionalnih manjina su uvjereni kako se odnosi na sve, posebice nakon što je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun rekao da se ne može prihvatiti dvostruko pravo glasa jer je "poznato da su nacionalne manjine u Hrvatskoj zaštićene sukladno najvišim europskim standardima i nema potrebe ze bilo kakvim promjenama". 

D.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara