Margaret Thatcher platit će jamčevinu za sina Marka

MARGARET THATCHER platit će jamčevinu za svojeg sina Marka optuženog u Južnoafričkoj Republici za financiranje pokušaja državnog udara u naftom bogatoj Ekvatorijalnoj Gvineji, objavio je u srijedu londonski Times.

Prema britanskom dnevniku, bivša konzervativna premijerka trebala bi do četvrtka platiti 247.000 eura jamčevine kako bi Mark mogao napustiti svoj dom u Cape Townu, gdje se trenutačno nalazi u kućnom pritvoru.

Sin "Željezne lady" optužen je prošloga tjedna za kršenje južnoafričkog zakona o pružanju vojne pomoći u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marka Thatchera (51) optužuje se da je financirao pokušaj državnog udara protiv Teodora Obianga Ngueme, predsjednika Ekvatorijalne Gvineje, isplativši 275.000 američkih dolara Britancu Simonu Mannu, kojeg se smatra mozgom urote.

Manna je u petak sud u Harareu (Zimbabve) proglasio krivim za nezakonitu kupovinu oružja. Sud je, međutim, oslobodio 66 navodnih plaćenika koji su uhićeni zajedno s njime.

U Malabu (Ekvatorijalna Gvineja) je pak u ponedjeljak počelo suđenje još 19 ljudi osumnjičenih za sudjelovanje u tom pokušaju državnog udara.

Južnoafričko ministarstvo pravosuđa razmatra u međuvremenu zahtjev za saslušanjem Marka Thatchera koji su uložile vlasti u Malabu. Zahtjev za njegovim izručenjem još nije zaprimljen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara