Margetić: Nastavit ću objavljivati Mesićevo svjedočenje

Margetić: Nastavit ću objavljivati Mesićevo svjedočenje

NOVINAR i haški optuženik Domagoj Margetić najavio je danas da neće postupiti po nalogu Haškog suda, već da će nastaviti objavljivati svjedočenje zaštićenog svjedoka s haškog suđenja Tihomiru Blaškiću, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, jer, kako je rekao, javnost ima pravo znati da je Mesić izdao Hrvatsku.

"Odbacujem nalog Haškog suda. Ja sam novinar, građanin Hrvatske i Hrvat i postupat ću po osobnoj i profesionalnoj odgovornosti te nastaviti objavljivati Mesićevo svjedočenje." - rekao je Margetić na konferenciji za novinare, dodavši da će svjedočenje najvjerojatnije objavljivati na internetu.

Hrvatska javnost, dodao je, ima pravo znati istinu, a ta je, kaže, da je Mesić izdao Hrvatsku, da zajedno s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt stoji iza protuzakonitog upada, premlaćivanja te uhićenja predstavnika HVIDRA-e i njega prije dva dana.

Škare Ožbolt, rekao je Margetić, isprovocirala je haški nalog protiv njega, kojim mu se zabranjuje da objavljuje i govori o svjedočenju zaštićenog svjedoka, jer je, tvrdi, poslala strogo povjerljive dopise Haškom sudu, a njezino ministarstvo već godinu dana "sudjeluje u pisanju haških optužnica protiv hrvatskih novinara.

"Simpatična je ta koalicija ministrice i Mesića, ali o svojim koalicijskim interesima neka govori izdajnik i njegova pomoćnica", kazao je.

CD s audio zapisom Mesićeva svjedočenja Margetić je, kako je rekao, dobio od pomoćnika glavne haške tužiteljice Davida Eckersona tijekom postupka razmjene dokaza u procesu protiv njega, a odbacuje, kaže, tvrdnje iz MUP-a da je prilikom uhićenja u ponedjeljak kod njega pronađen taj CD.

"To je laž, ne znam zašto Mehun (glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun) laže, trebao bi pripaziti jer je riječ o kaznenom djelu klevete." - rekao je, dodavši da je policija u prostorije HVIDRA-e upala bez naloga, da je bez naloga pretražila njegovu torbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Istražni sudac Ratko Šćekić je politički i pravosudni manipulator, laže kada kaže da je policija imala nalog, jer već dva mjeseca po nalogu ministrice Vesne Škare Ožbolt skriva na sudu moju žalbu na hašku optužnicu." - kazao je Margetić.

Nezakonit je, tvrdi, i nalog Haškog suda o zabrani objavljivanja svjedočenja, jer mu je uručen 24 sata prije nego se morao pojaviti na sudu, a zakonski je rok osam dana.

Margetić je uvjeren da će mu zagrebački Županijski sud već danas odrediti pritvor, zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, da će naložiti pretres njegova i stana njegove majke.

Upitan kako će postupiti ako i kada policija dođe po njega, odgovorio je kako još ne zna točno što će učiniti, ali da će poduzeti sve što je u njegovoj moći da se zaštiti, "jer nakon ovoga u ponedjeljak tko ima jamstva da po nama neće i pucati".

Siniša Novak iz Stožera za zaštitu haških optuženika i osumnjičenika pozvao je sve branitelje i ratne invalide da zbog incidenta u prostorijama HVIDRA-e policajce ne smatraju neprijateljima, "jer su neprijatelji oni u Vladi koji kreiraju takvu politiku".

"Ako iza ove akcije ne stoji MUP i neke druge službe, tko stoji? Stoji Ministarstvo pravosuđa, Jakša Muljačić i slični mutni tipovi koji su gurnuli branitelje i invalide da se tuku između sebe." - rekao je.

Akademik Josip Pečarić uvjeren je da iza zabrane objavljivanja svjedočenja sa suđenja Blaškiću stoji upravo predsjednik Mesić, kojemu, tvrdi, nije u interesu da se "otkrije ključni moment u izdaji Hrvatske, Mesićev izdajnički čin".

"Proces Blaškiću za cilj je imao optužiti Hrvatsku za agresiju na BiH, a Mesićeva uloga samo je šaraf u tom procesu", kazao je Pečarić.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara