Margetić o novoj knjizi: Država je znala da se priprema Pukanićevo ubojstvo, a nisu učinili ništa

Margetić o novoj knjizi: Država je znala da se priprema Pukanićevo ubojstvo, a nisu učinili ništa

Ilustracija: Index

"SLUČAJ Pukanić: Ubojstvo s potpisom države", nova je knjiga istraživačkog novinara Domagoja Margetića za koju autor kaže da bi mogla uzdrmati same temelje države. 

"U knjizi se iznose dokumenti koji dokazuju kako su državne institucije znale za plan ubojstva Ive Pukanića, ali nisu poduzele ništa kako bi spriječile njegovo ubojstvo", kaže Margetić za Index dodajući da će se u knjizi naći i strogo povjerljivi dokumenti SOA-e i MUP-a o slučaju Pukanić te izjave djelatnika tih službi koji su radili na operativnim obradama i istrazi Pukanićevog ubojstva.

Vodeći pripadnici albanskog kriminalnog miljea stoje iza ubojstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti objavljeni u knjizi opisuju plan ubojstva Ive Pukanića te kao organizatore ubojstva identificira vodeće pripadnike albanskog kriminalnog miljea Lulzima Krasniqija koji je ubijen 2006. godine u Zagrebu i Florima Malokua, koji danas slovi kao vrlo visoko pozicionirani pripadnik kriminalnog klana Osmani, ali je u međuvremenu u Makedoniji osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

"Postojanje ovog dokumenta dokazuje nedvojbeno kako je današnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, još kao šef Protuobavještajne agencije (POA), a potom Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) imao saznanja, informacije, i operativna izvješća o planovima ubojstva Ive Pukanića, te saznanja o mogućim naručiteljima i organizatorima ubojstva“, kaže Margaretić za Index dodajući da sadržaj izvješća navodi kako je drugi čovjek za organizaciju ubojstva, uz Lulzima Krasniqija Florim Maloku, inače istaknuti pripadnik kriminalnog klana Osmani, čiju je suradnju s Behgjetom Pacollijem i Qazimom Osmanijem zvanim Felix, te njegovim kriminalnim klanom, utvrdio i njemački BND u svojem izvješću iz 2005. godine.

Prvo javno predstavljanje knjige najavljeno je za 24. listopada ove godine, u 18 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, u Zagrebu, otkrio nam je Margaretić na kraju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara