Margetić preuzeo izmjenjenu hašku optužnicu

Jedan od trojice hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje Haškog suda Domagoj Margetić preuzeo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu izmjenjenu hašku optužnicu, kojom ga se tereti za objavljivanje iskaza zaštićenog svjedoka.

Margetić je izjavio da su dopunama izmijenjene tek neke "površnosti" iz prve optužnice te da u njoj nema novih optužbi.

Šefica istražnog odjela zagrebačkog Županijskog suda Mirjana Rigljan Hini je potvrdila da je Margetić preuzeo djelomično izmjenjenu optužnicu, no nije željela govoriti u kojim je točkama ova optužnica različita od one prethodne.

Dodala je da je se nova optužnica osim na bivšeg glavnog urednika "Hrvatskog slova" odnosi i na direktora tog tjednika Stjepana Šešelja, kojemu je uručena preko njegova odvjetnika.

No, kako Margetić pri Haškom sudu nema prijavljenog branitelja zagrebački Županijski sud je zamoljen da mu optužnicu dostavi, a on je sam došao po nju jer u dva navrata nije zatečen na prijavljenoj adresi, kazala je Rigljan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izjavi za Hinu Margetić je pojasnio da su u prvoj optužnici primjerice bili netočno navedeni neki datumi kao i funkcije koje je obnašao u tjednicima "Hrvatsko slovo" i "Novo hrvatsko slovo".

Također, dodao je, u novoj je optužnici navedeno i da je dijelove iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću nastavio objavljivati i nakon upozorenja predsjednika Haškog suda da to prestane činiti.

"Ono za što me terete radio sam i prije i poslje upozorenja, kao i nakon što sam prestao biti glavni urednik Hrvatskog slova", kaže Margetić i dodaje da je bio iznenađen brojem netočnih činjenica u prvoj optužnici.

Navodi da nije upoznat s daljnjom procedurom vezanom za njegov slučaj, a smatra da suđenje sigurno neće biti predano Hrvatskoj, jer "Haag ovim želi stvoriti presedan".

Uz Šešelja i Margetića za nepoštivanje Haškog suda optužen je i glavni urednik tjednika "Hrvatski list" Ivica Marijačić te suradnik tog lista i bivši obavještajac Markica Rebić.

Na prvom pojavljivanju pred sudom 14. lipnja izjasnili su se da nisu krivi. Njihovi su branitelji tada podnijeli zahtjeve u kojima su zatražili da se sud proglasi nenadležnim i odbaci optužnice, a Tužiteljstvo se usprotivilo argumentima branitelja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara