Margetić: Za moju smrt bit će odgovoran Sanader

NOVINAR i bivši urednik Hrvatskog slova Domagoj Margetić ponovno je počeo štrajkati glađu, nakon što je iz Haaga dobio naredbu da mora prisustvovati presudi, koja će biti, tvrdi njegov izvor u Haagu zatvorska kazna.

"Naređeno mi je da dođem tamo u interesu pravde. Nazvao sam jednu osobu u tajništvu suda koja mi je otkrila da ću biti osuđen na zatvorsku kaznu. I zbog toga danas ponovno počinjem štrajkati glađu, jer je nedopustivo da se novinari u 21. stoljeću pritvaraju zbog govorenja istine", poručio je Margetić na press konferenciju koju je nazvao apelom kolegama novinarima protiv represije od strane UN-a i Vlade koja je dopustila njegovo uhićenje zbog obavljanja novinarskog posla.

Margetić tvrdi da mu je zdravlje bilo teško narušeno kada je prošli puta štrajkao glađu, te da mu je liječnik rekao da će, ako se ponovno upusti u gladovanje, izdržati samo deset dana.

"Bio sam kod liječnika koji mi je prognozirao deset dana života ako budem gladovao. Danas sam prestao jesti, a izricanje kazne je 7. veljače. To znači da će me vjerojatno otpremiti u Haag bolničkim kolima", tvrdi Margetić. Objasnio je da je prošlotjedni štrajk glađu odgodio jer je odgođena i presuda.

"UN krši svoje temeljne osnove i temeljne dokumente zatvarajući jednog novinara. Ja ću se od tamo vratiti ili kao slobodan čovjek ili u mrtvačkom lijesu, a to će biti moralni kraj UN-a i slom hrvatske Vlade", poručio je Margetić, te naglasio da će za njegovu smrt odgovoran biti premijer Ivo Sanader.

Protiv Domagoja Margetića je podignuta optužnica u Haagu, jer je objavio tajni popis 102 zaštićena svjedoka u suđenju generalu Tihomiru Blaškiću.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara