Marguš i Dilber proglašeni krivima za ratni zločin

Marguš i Dilber proglašeni krivima za ratni zločin

FREDA MARGUŠA i Tomislava Dilbera, optužene za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom na osječkom području 1991. godine, Sudsko vijeće osječkoga Županijskoga suda danas je proglasilo krivima, pri čemu  je Marguš osuđen na 14 godina zatvora, a Dilber na zatvorsku kaznu od tri godine.

Margušu se pri tome u kaznu uračunava vrijeme provedeno pritvoru od rujna 2005., dok je Dilberu sudsko vijeće ukinulo mjeru pritvora do pravomoćnosti presude.

Marguš je optužen da je u studenome 1991. na području osječkog prigradskog naselja Čepina iz automatskog oružja usmrtio Svetozara Bulata (1938.) i Vukašina Bulata (1957.) te teško ozlijedio tada maloljetnog Stevana Bulata (1982.). Teretilo ga se također da je u istom mjesecu 1991. u Čepinu protuzakonito zatvorio i mučio Nedeljku i Nikolu Vico, Stevana i Dragicu Gvozdenović te Ljubomira Grandića te ih kasnije usmrtio.

Proglašen je krivim za ubojstva Svetozara i Vukašina Bulata, te teško ranjavanje maloljetnog Slavena Bulata. Proglešen je krivim i za ubojstva Nedeljke i Nikole Vico, Stevana i Dragice Gvozdenović te Ljubomira Grandića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marguša i Dilbera teretilo se da su potkraj studenoga 1991. na ulazu u Osijek zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao Savo Pavitović (1947.) te ga, uz prijetnju vatrenim oružjem, odveli na polje između Čepina i Ivanovca gdje ga je, po Marguševoj zapovjedi, usmrtio optuženik Dilber.

Marguš je u pritvoru od rujna 2005. godine, a Dilber od studenoga iste godine, kada je uhićen na području Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je privremeno boravio.

Iako je izricanje presude dvojici optuženika proteklo mirno, po završetku suđenja dogodio s izgred kada je Marguševa supruga Darija zaprijetila zamjeniku županijskog državnog odvjenika Miroslavu Kraljeviću da će "joj platiti za ovo", nazvavši suđenje njezinom suprugu "namještaljkom" za koju su odgovorni Državno odvjetništvo i načelnik osječko-baranjske PU Vladimir Faber.

B.S.
Foto:RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara