Mariborski vatrogasac nema ptičju gripu

Vatrogasac iz Maribora, koji je u četvrtak navečer primljen na zarazni odjel tamošnje bolnice s visokom temperaturom, nema ptičju gripu i njegova je tjelesna temperatura prilikom današnje vizite pala na normalnu.

"Iz Zavoda za zaštitu zdravlja u Ljubljani primili smo rezultate testova koji pokazuju da sinoć primljeni pacijent nije zaražen ptičjom gripom", rekao je u petak izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u mariborskoj Općoj bolnici njen strukovni direktor Anton Crnjac.

Vatrogasac koji je početkom tjedna zajedno s ostalim kolegama radio na uklanjanju uginulih labudova iz rijeke Drave primljen je sinoć oko 20 sati u bolnicu s visokom temperaturom i znakovima gripe, ali je jutros njegova temperatura pala na normalnu i vjerojatno se radi o običnoj prehladi, ocijenili su u bolnici. Poseban postupak izolacije i analize virusa napravljeni su u skladu s planom donesenim nakon otkrića virusa ptičje gripe na nekoliko labudova na rijeci Dravi. U bolnici ne isključuju da bi sličnih postupaka moglo biti još, iako dodaju da je po do sada poznatim podacima rizik za čovjeka prisutan samo u čestom kontaktu s peradi oboljelom i uginulom od ptičje gripe, te njihovim izmetom, što se događalo u Aziji, dok slučaj prijenosa zaraze s divljih ptica na čovjeka još nije zabilježen.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici Maribora, ali i drugih krajeva u Sloveniji gdje su zabilježeni slučajevi ptičje gripe u međuvremenu su upozoreni da, uz izbjegavanje kontakta sa sumnjivim ili uginulim divljim pticama, primjenjuju i pooštrene higijenske mjere u svakodnevnom životu.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara