Marić: Tražit ćemo nove pregovore s partnerima zainteresiranima za željezaru

NAKON današnjeg otvaranja ponuda za kupnju sisačke Željezare, stečajni upravitelj Ilija Marić, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i predstavnici sindikata dogovorili su se da će tražiti dodatne razgovore sa partnerima kako bi oni poboljšali svoje ponude.

Ponude za kupnju Željezare podnijeli su slovačka tvrtka ´Zeleziarne Podbrezova´, talijanska ´Zinchitalia´ i tvrtka ´Dufercoe´ iz Švicarske, uz tvrtku ´Olmax´ iz Graza u Austriji.

´Sve ponude očekivano su loše ali bi se neke uz određene preinake mogle primaknuti ciljevima kojima težimo´, izjavio je Marić novinarima nakon sastanka u vladinom Uredu za socijalno partnerstvo.

Rekao je da svaki ponuđač traži jamstva od Vlade oko isporuke struje i plina kao i odgodu plaćanja, te da ni jedan ne ispunjava očekivanja što se tiče broja zaposlenih i ulaganja u Željezaru.

Po tim ponudama u Željezari bi nastavilo raditi najviše 1200 radnika od ukupno 1700 koliko ih je trenutno zaposleno.

´Ponude su mnogima otvorile oči, posebice sindikatima jer su sastavljene ekonomskom logikom isplativosti´, rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Jurčić smatra da su one ipak pokazatelj da se u Željezari može proizvoditi. Rekao je da će se u dodatnim pregovorima pokušati popraviti pregovaračku poziciju i izvući bolje uvijete.

Zainteresiranim kupcima njihova pregovaračka pozicija omogućava da traže najpovoljnije uvjete, ali ih mi ne moramo prihvatiti, rekao je Jurčić govoreći o jamstvima koja od Vlade traže ponuđači.

Nakon razgovora s ponuđačima, socijalni partneri održat će sastanak o Željezari u srijedu, 22. siječnja, poslije čega bi mogla biti donesena konačna odluka o izboru najpovoljnijeg partnera, najvjerojatnije koncem idućeg tjedna.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara