MARIHUANA UZROKUJE TEŠKE PSIHIČKE PROBLEME

Porast uporabe marihuane u Velikoj Britaniji dovest će u budućnosti do češće pojave duševnih bolesti, poput shizofrenije i depresije, objavili su znanstvenici.

Ističući da je broj pušača oko 13 milijuna i da se sve više smanjuje, a broj korisnika marihuane je 3,2 milijuna i raste, znanstvenici upozoravaju da je droga loš način opuštanja.

Fizički učinci isti su kao i učinci cigareta, a posljedice mogu biti bolesti srca i rak, izjavio je toksikolog John Henry BBC-u.

Henry, inače profesor na prestižnom Imperial College u Londonu, rekao je da uporaba marihuane može učetverostručiti broj oboljelih od shizofrenije i depresije.

"Osobe koje redovito puše marihuanu obolijevaju od mentalnih bolesti - droga učetverostručuje shizofreniju i tešku depresiju - a to je nešto posve drugo u odnosu na ono što vam može učiniti cigareta", upozorio je Henry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On naglašava da liječenje shizofrenije državno zdravstveno osiguranje stoji 1,5 milijardi dolara godišnje, što iznosi 3 posto njegova proračuna.

Kaže i da je šokiran oštećenjem pluća koje uzrokuje udisanje dima marihuane.

Velika Britanija objavila je plan za premještanje marihuane iz skupine B u skupinu C, što znači da bi se smanjile kazne za one koji budu uhićeni zbog posjedovanja droge. Taj je plan uslijedio nakon uvjeravanja da je marihuana manje štetna od drugih vrsta droge.

No, stručnjaci ističu da je moderna marihuana, uzgojena pod umjetnim svjetlom u domovima, puno jača od one koja se pušila prije 30 godina.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara