Marija Vojnović i Nina Obuljen nove pomoćnice Vladinih ministara

VLADA je danas pomoćnicom ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva imenovala Mariju Vojnović, a novom pomoćnicom ministra kulture Ninu Obuljen, koja će na tom mjestu zamijeniti Goranku Horjan koja je razriješena na osobni zahtjev.

Antu Samodola, koji će početkom iduće godine preuzeti dužnost predsjednika Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Vlada je razriješila dužnosti pomoćnika ministra financija. Ujedno je razriješen i članstva u Upravnom odboru Umirovljeničkog fonda.

Vlada je danas imenovala i Vijeće za unutarnju reviziju, a na čelu će mu biti ministar financija Ivan Šuker.

Uz predsjednika Vijeće ima još 12 članova, predstavnika nadležnih ministarstava i institucija, među njima je i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za strategiju razvoja Martina Dalić, ministri Ivica Kirin, Petar Čobanković, Marina Matulović Dropulić i glavna državna revizorica Šima Krasić.

Nema smanjenja opsega zdravstvene zaštite

Opseg prava na zdravstvenu zaštitu u idućoj će godini ostati isti kao i u ovoj, istaknuo je ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

Pravo na zdravstvenu zaštitu ne mijenja se ni malo u odnosu na ovu ili 2004. godinu, kazao je Ljubičić na sjednici Vlade koja je donijela Odluku o opsegu prava na zdravstvenu zaštitu iz osnovnog zdravstvenog osiguranja za 2006.

Riječ je o odluci koja se krajem svake donosi za sljedeću godinu.

U idućoj godini 1837 stranaca moći će dobiti dozvolu za rad u Hrvatskoj - 800 postojećih dozvola će se produžiti, te izdati 1037 novih.

Godišnja kvota radnih dozvola utvrđena je u konzultaciji sa sindikalnim središnjicama i za 2006. izdat će se manje radnih dozvola, nego do sada, kazao je ministar gospodarstva Branko Vukelić.

Odobrena kvota manja je od tražene - tako je, primjerice, brodogradnja tražila 548 novih dozvola za strance, a dobila ih je 110, građevinarstvo je od traženih 1485 stranaca dobilo kvotu za njih 336.

Najviše novih radnih dozvola izdat će se za strance koji će raditi u turizmu (516), potom u građevinarstvu i brodogradnji, kulturi (45), zdravstvu (16), znanosti i obrazovanju (10) i četiri u prometu.

Dobavljači i veliki potrošači plina u idućoj će godini transport plina plaćati u prosjeku 4,07 posto manje nego li ove godine, što će gospodarstvu značiti godišnju uštedu od 11,5 milijuna kuna, izračunao je Vukelić.

Vlada je, naime utvrdila iznos tarife za transport plina u 2006.

Za još godinu dana, do 1. siječnja 2007. produžila je rok u kojem će geodetske poslove moći obavljati i osobe sa srednjom školom, odnosno one koje nisu diplomirani inženjeri geodezije.

Vlada se suglasila da se državni proračuna za 2007. tereti s oko devet milijuna kuna za sufinanciranje rekonstrukcije osnovne škole u Ivancu (sedam milijuna), i izgradnju školske športske dvorane u Bakru (oko dva milijuna).

Za provedbu danas utvrđenog Operativnog plana suzbijanja trgovanja ljudima u 2006. država će izdvojiti 1,5 milijuna kuna.

Plivača Gordana Kožulja Vlada će nagraditi s 15.000 kuna za broncu s Europskog plivačkog prvenstva u malim bazenima, a njegova trenera sa 10.000 kuna, a izbornika reprezentacije s 5000 kuna.

Povrat duga i početak pregovora - najznačajniji uspjesi

Povrat duga umirovljenicima, te početak pregovora s EU premijer Ivo Sanader označio je najznačajnijim uspjesima svoje Vlade u protekle dvije godine.

Ostvarena su neka jamstva koja smo dali prije dvije godine, izjavio je novinarima premijer Sanader u povodu dvogodišnjice rada njegove Vlade.

Zadovoljan je, kaže, što je na domaćem planu pokrenut nepovratni proces obeštećenja, odnosno povrata duga umirovljenicima.

Riječ o strašnoj traumi koja je hrvatsko društvo opterećivala punih 13 godina, do moje Vlade ni jedna se druga nije usudila, niti imala hrabrosti uhvatiti se u koštac s tim problemom, rekao je Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moja je Vlada imala hrabrosti, viziju i našla je način s partnerima, HSU i umirovljeničkim udrugama, riješiti taj problem, rekao je Sanader, ističući da hrvatski umirovljenici to zaslužuju.

Drugim najvećim uspjehom svoje Vlade označio je početak pregovora s EU.

To je, kaže, također bila jedna trauma, posebno od ožujka 2005. kada je Hrvatska nepravedno dobila odgodu pregovora.

Kasnije se vidjelo da je Hrvatska bila vjerodostojna, govorila istinu, rekao je premijer, podsjećajući da je zbog toga izgubljeno sedam mjeseci pregovora, ali da će zato danas međunarodna zajednica morati voditi računa da kada Hrvatska nešto kaže to i je tako.

Jer ako išta imamo imamo vjerodostojnost, poručio je Sanader.

Premijer priznaje da Vlada svim segmentima nije učinila koliko je mogla. Zadovoljni smo postignutim, ali mogli smo i više, prije svega što se tiče otvaranja novih radnih mjesta, dizanja standarda građana.

Uvijek se može više, bolje, i to ono što ćemo sigurno nastojati raditi u buduće. Ali da smo ostvarili glavna jamstva ove Vlade to je apsolutno točno, ocijenio je premijer.

Ni jedan trenutak u protekle dvije godine nije izdvojio kao posebno težak. Nema teških trenutaka, svi su jednako laki, jednako teški, odgovorio je Sanader, napominjući da je premijerska dužnost izazov kojem se čovjek potpuno posvećuje.

U tom smislu svaka zadaća, sve što moramo i radimo, radimo rukovodeći se načelom dobrobiti i koristi za Hrvatsku, a onda vam ništa nije teško, zaključio je premijer u svojoj izjavi u povodu dvije godine rada njegove Vlade.

Premijer na ručku okupio bivše i sadašnje članove Vlade

Na drugu godišnjicu mandata, premijer Sanader u Banskim je dvorima na ručku okupio sadašnje i bivše članove svoje Vlade, te koalicijske partnere.

Od bivših članova Vlade na ručku su bili Andrija Hebrang i Marijan Mlinarić, dok su Miomira Žužula spriječile obveze, doznaje se u Banskim dvorima.

Sanader je goste prigodno počastio bakalarom i bijelom ribom.

Obljetnički ručak neformalano je označio i kraj dinamične radne godine u Banskim dvorima.

Uz brojne međunarodne aktivnosti i putovanja, bilateralne i multilateralne susrete i u Banskim dvorima, premijera i ministara, Vlada je ove godine održala 70-ak sjednica, posljednju u ovoj godini danas. Sljedeća sjednica planirana je za 3. siječnja.

Božićne i novogodišnje blagdane članovi Vlade iskoristit će za kraći odmor, a u Banskim dvorima dežurat će potpredsjednici Damir Polančec i Jadranka Kosor.

Gdje će se članovi Vlade odmarati Vladin glasnogovornik Ratko Maček nije želio otkriti.

Kazao je tek da većina želi biti u društvu obitelji i prijatelja.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara