Marijačić: Spreman sam se ispričati, ali tek ako se utvrdi da sam prekršio pravila

GLAVNI urednik zadarskog tjednika Hrvatski list Ivica Marijačić izjavio je danas da je i dalje spreman ispričati se Haškom sudu zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, ali tek ako se utvrdi da je prekršio pravila tog suda.

Marijačić je to izjavio odgovarajući na upit zašto u posljednjem broju Hrvatskog lista nije objavio javnu ispriku Haškom sudu kao što je najavljivao nakon objave haške optužnice protiv njega i još trojice zbog nepoštivanje suda.

"Ako se utvrdi da sam prekršio pravila suda u Den Haaga spreman sam se ispričati, ali nisam spreman odustati od objavljene istine", kazao je Hini Marijačić koji je umjesto isprike u posljednjem broju Hrvatskog lista objavio presliku optužnice protiv njega i Markice Rebića, bivšeg pomoćnika ministra obrane za obavještajno-sigurnosne poslove koji sada piše za zadarski tjednik. Njih se tereti da su objavili iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću iz ožujka 1998. Radilo se o svjedočenju nizozemskog časnika SFOR-a o neuspješnu pokušaju bosanskog Hrvata Miroslava Brale-Cicka da se 1997., nakon što je saznao da je optužen od ICTY-u, dobrovoljno preda. S porte SFOR-ove baze u BiH je navodno vraćen jer je iz Tužiteljstva rečeno SFOR-u da Bralo nije na popisu optuženih.

Marijačić kaže da bi i danas učinio isto i objavio iskaz. "Možda bi bio oprezniji što se tiče objave identiteta svjedoka, no ponovno bi objavio iskaz jer je to bio javni interes koji je uvelike nadmašivao pravilo o čuvanju identiteta svjedoka. Trebalo je pokazati da je haško tužiteljstvo nepravedno optuživalo Hrvatsku da skriva Bralu, a samo ga je pustilo", kazao je Marijačić. Dodao je da nakon primitka optužnice nije kontaktirao sa sudom u Den Haagu.

"Trenutno je status quo, a ubuduće će sa sudom kontaktirati moji branitelji", kazao je.

Uz preslike optužnice i članak u kojemu Marijačić čitateljima objašnjava zašto je objavio iskaz zaštićenog svjedoka, Hrvatski list u posljednjem broju donosi i izjavu predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarka Puhovskog koji smatra da haške optužnice nemaju nikakvog smisla i da je Haški sud pogriješio.

Puhovski je to danas ponovio i Hini, rekavši kako Haški sud nije trebao reagirati na način na koji je reagirao. Puhovski ne poriče da su optužnice procesno-pravno utemeljene, ali smatra da su sporni bitni sadržajni elementi. Tako podsjeća da je iskaz objavljen nakon završetka procesa Blaškiću, te da stoga nije jasno kako je to moglo utjecati na suđenje. Nadalje smatra da su objavljeni identiteti svjedoka kojima ni teorijski ne prijeti nikakva opasnost.

Puhovski smatra da kod "curenja informacija" odgovorni moraju biti ponajprije oni koji su informacijama izvorno i raspolagali, primjerice dužnosnici u haškom sudištu ili u hrvatskim državnim organima, pa tek onda, eventualno, novinari i urednici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara