Marijana Petir u Europskom parlamentu: Nad kršćanima u Siriji se provodi genocid

Marijana Petir u Europskom parlamentu: Nad kršćanima u Siriji se provodi genocid

Foto: FAH

EUROPSKI parlament raspravljao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prošli tjedan o zločinima Islamske države nad vjerskim manjinama u Iraku i Siriji.

Riječ je o rezoluciji koja bi trebala biti na dnevnom redu za glasovanje tijekom iduće plenarne sjednice Europskog parlamenta početkom veljače.

Raspravu održanu u srijedu inicirali su zastupnici Europske pučke stranke (EPP) među kojima je i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, tražeći da Europski parlament osudi genocid koji se provodi nad kršćanima u Iraku i Siriji, priopćeno je iz ureda zastupnice Petir.

Iako su neke međunarodne institucije usvojile već nekoliko rezolucija, deklaracija i izvješća koje sustavni progon kršćana u Iraku i Siriji nazivaju genocidom, Europski je parlament do sada o ovim događajima govorio kao o događajima koji bi se „mogli smatrati genocidom”.

Marijana Petir smatra kako je vrijeme da Europski parlament napravi korak dalje i stvari nazove pravim imenom. “Nad kršćanima se provodi zločin nad svim zločinima. No, trebaju li kršćani u potpunosti nestati s prostora Bliskog istoka da bismo se složili da ISIS nad njima provodi genocid?”, zapitala je hrvatska zastupnica tijekom rasprave.

Definicija genocida

Statut Međunarodnog kaznenog suda genocid definira kao “djelo počinjeno u namjeri da se u cijelosti ili djelomično uništi jedna nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina kao što je ubijanje pripadnika skupine; nanošenje teške ozljede ili duševne boli pripadnicima skupine; namjerno podvrgavanje skupine životnim uvjetima kojima je cilj njezino potpuno ili djelomično fizičko uništenje; nametanje mjera s namjerom sprečavanja rađanja unutar skupine; prisilno premještanje djece iz jedne skupine u drugu.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ubojstva, mučenja, progoni, zabrana kršćanskih simbola, uništavanje crkava… Kršćani na Bliskom istoku suočeni su s jednim jedinim izborom: ostati  kršćanin i dovesti svoj život u pitanje ili se odreći kršćanstva kako bi preživjeli?”,  kazala je Petir.

Zastupnica je pojasnila kako je prije 1. svjetskog rata na Bliskom istoku bilo 20 posto kršćana, dok ih je danas svega 4 posto. U posljednjih deset godina broj kršćana u Iraku pao je s 1,4 milijuna na oko tristo tisuća, dok je u Siriji broj kršćanskih vjernika pao s 1,25 milijuna na petsto tisuća. Petir je konstatirala kako u Mosulu nema više niti jedne od 45 kršćanskih crkava, dok je oko 140 crkava uništeno u Siriji.

“Najstariji kršćanski samostan u Iraku preživio je 1400 godina da bi postao hrpa prašine”, kazala je, govoreći o rušenju najstarijeg kršćanskog samostana u Iraku, samostana sv. Ilije iz 6. stoljeća u blizini Mosula.

Govoreći o sustavnom uništavanju vjerskih objekata, Petir je podsjetila i na šokantne snimke samostana u središtu Sirije iz 5. stoljeća koji je u potpunosti razrušen buldožerom. “Kršćane se ubija i progoni s namjerom da se cijela jedna religija u potpunosti uništi”, konstatirala je Petir te dodala: “Kako drugačije shvatiti upozorenje ISIS-a: ‘Osvojit ćemo vaš Rim, uništit ćemo vaše križeve i zatočiti vaše žene. Ako to ne uspije nama, uspjet će našoj djeci  i djeci naše djece i prodat će vašu djecu u roblje.'”

Petir: Kršćani su najprogonjenija religija na svijetu

Zabrinuta zbog porasta progona kršćana na području Bliskog istoka, ali i u cijelom svijetu, Petir je zaključila kako su kršćani najprogonjenija religija na svijetu. “Nad kršćanima se provodi genocid. Budimo hrabri priznati to i poduzmimo konačno nešto da se taj strašni zločin zaustavi”, apelirala je na kolege zastupnike i potpredsjednicu Europske komisije i visoku predstavnicu Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicu Mogherini, koja je sudjelovala u raspravi.

Istoga je dana u Europskom parlamentu predstavljeno i godišnje izvješće o slobodi vjere i progonima kršćana za 2015. godinu organizacije Open Doors. Ono donosi listu pedeset država svijeta u kojima je najnesigurnije biti kršćanin. Irak i Sirija nalaze se među prvih pet na popisu zemalja u kojima se provodi najveće nasilje i diskriminacija nad kršćanima, a islamski ekstremizam detektiran je kao prvi razlog progona kršćana, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara