Marin Tomulić: Zagorec mi je prijetio smrću

O VLADIMIRU ZAGORCU u zadnje se vrijeme može pročitati kako je u vremenu u kojemu je Hrvatskoj bio nametnut embargo i u kojem je trebalo braniti državu vojskom koja još nije bila formirana na sebe preuzeo zadatak nabavke oružja, bez koje ta obrana ne bi bila moguća. No, je li to zaista tako.

U članku "Marin Tomulić, Francuz koji je naoružavao Hrvatsku", objavljenom u "Globusu" 3. studenog 2006., priča izgleda malo drukčije. Tomulić je Hrvat koji je emigrirao u Francusku, tamo razvio bogate i utjecajne veze, a u početku Domovinskog rata je bio glavni nabavljač oružja za Hrvatsku. Po vlastitim riječima, nabavio je oružja u vrijednosti od oko 400 milijuna dolara.

"Odgovorno tvrdim da oružje nije bilo potrebno kupovati na crnom tržištu, jer nam je bilo dostupno legalnim kanalima, uz legalno plaćanje preko virmana, i to po višestruko nižim cijenama od tržišnih", kaže Tomulić. 

Tomulić je opisao i detalja nabavke oružja legalnim putevima. Kaže da na svjetskom tržištu oružja 90% poslovanja odlazi na nabavljanje oružja državama koje su pod embargom, tako da profit jednostavno diktira popustljivost zemalja koje formalno zabranjuju ispostavu oružja. Oružje se kupovalo od zemalja Istočnog bloka, a plaćalo se virmanima (swift računima) direktno proizvođaču, i to preko desetak europskih banaka.

Klasični model zaobilaženja pravnih zakutaka bio je vrlo jednostavan. Tvrtka preko koje je išla transakcija morala je prodavatelju ispostaviti certifikat zemlje koja kupuje oružje, a ta zemlja se morala obvezati da ga neće dalje prodavati. U slučaju Hrvatske, izrađivana je dvostruka dokumentacija prijevoza. Jedna u kojoj je kao krajnji korisnik bila naznačena neka zemlja sjeverne Afrike (te zemlje su dobivale kompenzaciju za svoj trud), i drugi u kojemu je bila naznačena Hrvatska. Oružje se uglavnom prevozilo brodovima, a mornarice europskih zemalja koje su Hrvatskoj nametale embargo dopuštale su prolaz brodovima s oružjem za Hrvatsku.

Usto, Hrvatska ne samo da je mogla legalno nabavljati oružje, nego ga je dobivala po cijenama koje su znale biti i do 50 posto manje od tržišne. Embargom se kontroliralo koliko i kakvo oružje se nabavlja Hrvatskoj. "Bili su to čisti računi", tvrdi Tomulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagorca je Tomulić upoznao još dok je Zagorec bio vozač generala Ivana Čermaka, a u posao s njime je ušao u drugoj polovici 90-ih, kad se Zagorec uzdigao kao nešto veći igrač. Zagorec ga je tada, kaže Tomulić, izgurao iz posla i počeo voditi sumnjive transakcije kojima oružje Hrvatskoj dobavljao po cijenama puno većim od tržišnih, dok je sebi dio novaca zadržavao. Posao je išao preko nekoliko Zagorčevih tvrtki, kao "The Trading Exchange Ltd.".

Već u drugoj polovici 90-ih je Zagorec, po Tomulićevim riječima, među svjetskim prodavačima oružja glasio kao švercer, zbog čega nijedan ozbiljan prodavač nije htio poslovati s njim. Tako da je Tomulić morao uskočiti kad je situacija bila problematična.

U slučaju nabavke DTPG-a, goriva za višecjevne raketne bacače 1994., pred Oluju, koju je Zagorec morao organizirati preko Tomulića, budući da je Tomulić imao ovlasti da poluslužbeno zastupa Hrvatsku u takvim poslovima (iako nije bio zaposlen ni u jednoj državnoj službi), došlo je i do prijetnje smrću. Tu je u igri bio i James Cappiau, koji je 2001. ubio Vjeku Sliška, a kojeg je ubio Sliškov tjelohranitelj. Cappiau i Zagorec bili su dogovorili kupovinu DTMG-a, ali im je trebao Tomulić, zbog svog statusa. Tomulić je, uspješno obavivši posao, otputovao na nekoliko dana u Afriku, a kad se vratio u Zagreb, vidio je da mu je iz zagrebačkog ureda odnijeta cijela dokumentacija, te ispražnjen račun tvrtke (oko 200 000 dolara). Tomuliću je navodno rečeno da napusti Zagreb, da ne diže prašinu, jer će inače biti ubijen.

Tomulić inače Zagorca spominje u raznim negativnim aspektima, i prepričava cijeli niz transakcija kojima je rukovodio upravo Zagorec. Uz njega spominje i Markicu Rebića, Hrvoja Petrača, Jožu Manolića. Gledano u tom svjetlu, priča o herojskoj nabavci oružja za rađajuću hrvatsku vojsku i ne izgleda tako časna.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara