marincel: sljedećeg tjedna žalbe na presude tzv. gospićkoj skupini

Županijski državni odvjetnik u Rijeci Drago Marincel danas je za Hinu potvrdio da će sljedećeg tjedna Vrhovnom sudu RH uputiti žalbu na presudu Sudskog vijeća Županijskog suda u Rijeci, na čelu sa sutkinjom Ikom Šarić, u predmetu tzv. gospićke skupine.

Marincel je rekao da će se Županijsko državno odvjetništvo žaliti na presuđeno trajanje zatvorskih kazni osuđenima i na oslobađajuću presudu, no podrobnije o elementima žalbe nije želio govoriti.

Žalba na zatvorske kazne odnosi se na nepravomoćno osuđene Tihomira Oreškovića, Mirka Norca i Stjepana Grandića, a žalba na oslobađajuću presudu odnosi se na Ivicu Rožića.

Rožić je oslobođen sumnje zbog nedostatka dokaza da je počinio kazneno djelo odvođenja trojice civila srpske nacionalnosti iz Karlobaga u listopadu 1991. te za njihovo ubojstvo na Velebitu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tihomir Orešković osuđen je na 15 godina zatvora, Mirko Norac na 12, a Stjepan Grandić na 10 godina. Orešković i Norac prema presudi su organizirali i izdavali naloge za zatočenja i likvidacije najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti na gospićkom i perušićkom području. Grandić je, kako stoji u presudi, kao zapovjednik perušićke vojarne, zatvarao civile u toj vojarni te organizirao i proveo likvidaciju tridesetak civila na Lipovoj glavici pokraj Perušića.

Upućivanje žalbe na presudu krajem ovoga tjedna najavio je Tomislav Sabljar, odvjetnik Mirka Norca. On je rekao da će se njegova žalba zasnivati na istom pristupu kako je branio Norca tijekom glavne rasprave, odnosno da Norac nije odgovoran ni za izdavanje naloga za pripisana mu djela, niti za njihovu provedbu.

(Hina) dsil dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara