Marinci nastavili grantirati Fallluju

Marinci nastavili grantirati Fallluju

AMERIČKI marinci nastavili su u srijedu granatirati topništvom mete u iračkom gradu Falluji, nakon relativno mirne noći, objavila je novinska agencija Reuters.

Najmanje pet granata ispaljeno je na grad, a čuje si i mjestimična snažna pucnjava iz vatrenog oružja u sjeverozapadnom dijelu Falluje, navodi dopisnik Reutersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki tenkovi koji su ušli tijekom noći u središte Falluje naišli su na žestoki otpor pobunjenika, koji nisu pokazali znakove odustajanja ili predaje, ističu u srijedu američki marinci.

Narednik Ishmail Castillo, član tenkovske posade, kazao je Reutersu da su pobunjenici diljem glavne ceste koja prolazi kroz grad pucali iz vatrenog oružja i raketnih bacača, nakon što su na njih američke snage otvorile minobacačku vatru.

Prema procjenama, oko 6.000 američkih vojnika i 2.000 iračkih vojnika napalo je Falluju u ponedjeljak da bi nakon žestokih borbi probili vanjski obruč otpora pobunjenika i u utorak ušli u središte grada. Cilj operacije Fantomski bijes je da privremena iračka vlada ponovno preuzme kontrolu nad gradom iz ruku pobunjenika uoči izbora u siječnju iduće godine.

Između 10.000 i 15.000 američkih i iračkih snaga opkolilo je Falluju, naveo je u ponedjeljak glavni zapovjednik američkih anaga u Iraku general George Casey. Procjenjuje se da je u Falluji oko 3.000 pobunjenika, najviše boraca sunita, ali su možda petina njih islamski militanti iz inozemstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara