Markač i Čermak otputovali u Haag

Markač i Čermak otputovali u Haag
GENERALI Ivan Čermak i Mladen Markač otputovali su u četvrtak ujutro nešto iza 8,30 sati iz Zagreba redovnom zrakoplovnom linijom Croatia Airlines u Amsterdam gdje će ih dočekati nizozemska policija i sprovesti u pritvor Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu.

Dvojicu hrvatskih generala, koji su pred Haškim sudom optuženi za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, u zračnoj luci Zagreb mirno je ispratilo nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili i pripadnici specijalnih postrojbi hrvatskih snaga u civilu. Oni su pred odlazak u zrakoplov dvojicu generala ispratili hrvatskom himnom i vojničkim pozdravom, a članovi obitelji generala potreseno, sa suzama u očima.

Generali Markač i Čermak izjavili su kako ponosno odlaze u Haag.

"Nadam se da ćemo izboriti pobjedu u Haagu i da ćemo se brzo vratiti i da će Hrvatska ponovno biti ponosna na svoje branitelje", rekao je Markač.

General Čermak, izražavajući ogorčenje zbog optužnice kazao je kako Sjedinjene Države "upravo zbog ovakvog tipa optužnica" ne žele potpisati pristupnicu Stalnom međunarodnom kaznenom sudu.

"Došlo je vrijeme da Hrvatska rasčisti sa svojom prošlošću", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čermak i Markač otputovali su sa svojim braniteljima Čedom Prodanovićem, Miroslavom Šeparovićem i Goranom Mikuličićem, te pomoćnikom ministra pravosuđa Jakšom Muljačićem, zaduženim za suradnju s Haškim sudom.

Branitelji dvojice generala u srijedu su kazali kako nitko od članova njihovih obitelji neće putovati u Den Haag.

Generalima će odmah po dolasku u pritvor biti uručena optužnica. Nakon toga uobičajen je postupak da se obavi pretres optuženika, fotografiranje, uzimanje otisaka prstiju, popisivanje njihovih osobnih predmeta te da se optuženici liječnički pregledaju.

U petak poslijepodne, optuženi bi se, prema očekivanjima, trebali po prvi put pojaviti pred sudskim vijećem i izjasniti o krivnji.

Branitelji su najavili kako će odmah podnijeti i zahtjeve za privremenim puštanjem na slobodu.

Haško tužiteljstvo Čermaka i Markača tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata. Optuženi su za progon, ubojstva najmanje 150 krajinskih Srba, pljačku i razaranje imovine krajinskih Srba, deportaciju i prisilno raseljavanje desetaka tisuća stanovnika te druga nehumana djela, počinjena između 4. kolovoza i 15. studenoga 1995., odnosno u vrijeme i nakon akcije "Oluja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara