Markač i Čermak vraćaju se u haški pritvor

HAŠKI SUD u petak je suspendirao odluku o privremenom puštanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača koji se 8. veljače moraju vratiti u pritvor u Scheveningenu kako bi dan kasnije sudjelovali na statusnoj konferenciji u predmetu.

Sudsko vijeće odluku je obrazložilo time što general Čermak nije poštivao uvjete boravka na slobodi od početka suđenja, te željom da od Čermaka osobno čuje objašnjenje o poštivanju tih uvjeta.

U ožujku 2005. godine Markač i Čermak u devet su točaka optužnice optuženi za zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja rata, a tereti ih se za zločine za vrijeme i nakon operacije "Oluje", u razdoblju od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optuženi su za progon Srba iz "Krajine" i sprečavanje njihova povratka pljačkanjem i uništavanjem imovine, prisilnim raseljavanjem, ubojstvima i drugim nehumanim djelima (ubojstva, pljačkanje imovine, bezobzirno razaranje gradova i sela, deportaciju i prisilno raseljavanje te za druga nehumana djela).

Generali su prilikom očitovanja o optužnici odbacili navode koji ih terete za počinjenje ratnih zločina i kršenje ratnog prava.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara