Mars: Spirit se opet javio; europska sonda otkrila vodu

AMERIČKI robot Spirit u petak je ponovno uspio poslati podatke na Zemlju nakon što neko vrijeme nije davao nikakvih znakova, objavila je NASA.

U priopćenju objavljenom na web stranici odjela JPL koji vodi projekt Spirit kaže se da su podaci počeli stizati u 8 sati i 26 minuta (15.26 CET) i završili nakon 20 minuta.

"Svemirsko vozilo poslalo je ograničene podatke, odgovorivši pravilno na zapovijed sa Zemlje i tijekom dana namjeravamo zatražiti daljnu komunikaciju", izjavio je upravitelj projekta Pete Theisinger.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je Europska svemirska agencija (ESA) iz njemačkog grada Darmstadta objavila kako je europska sonda Mars Express prvi put izravno lokalizirala vodu u obliku leda na južnom polu Marsa.

Na temelju neizravnih indikacija, među kojima je posljednju 2002. pružila američka sonda Mars Odyssey, stručnjaci već tridesetak godina sumnjaju u postojanje vode u agregatnom stanju leda na "crvenom planetu".

"Otkrili smo veću količinu vode u obliku leda", izjavio je jedan od dužnosnika projekta Mars Express, francuski astrofizičar Jean-Pierre Bibring, dodavši kako je riječ o trajnoj vodi, jer je pronađena koncem marsovskog ljeta, dok bi je zimi ponovno trebao prekriti ugljik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara