Martić: Zagreb je raketiran u samoobrani kako bi se zaustavila hrvatska agresija

Martić: Zagreb je raketiran u samoobrani kako bi se zaustavila hrvatska agresija
NA SUĐENJU Milanu Martiću u Haagu njegova obrana tvrdi da je raketiranje Zagreba u svibnju 1995. bio legalan pokušaj zastavljanja hrvatske agresije, piše B92.

"Ispaljivanje projektila Orkan na Zagreb bilo je pokušaj legalnog odvraćanja i zaustavljanja agresije hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju. I Ujedinjeni narodi priznaju pravo na samoobranu", riječi su Martićeva odvjetnika Predraga Milovančevića.

Milovančević je u uvodnoj riječi najavio da će dokazati da je Hrvatska nakon 1.svibnja 1995. počinila masakr nad srpskim civilima u zapadnoj Slavoniji i da snage UN-a, koje su tada štitile to područje, nisu učinile ništa kako bi spriječile etničko čišćenje.

Prema Martićevoj optužnici, u raketiranju Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. ubijeno je najmanje 7, a ranjeno više od 200 civila. Martić, koji je tada bio predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, ranije je u više navrata javno priznao da je naredio raketiranje kako bi spriječio napade hrvatskih snaga na kolone srpskih izbjeglica.

Martićev odvjetnik je na kraju uvodne riječi negirao da je Martić uoči hrvatske akcije "Oluja" u kolovozu 1995. odbio mirovni plan Z-4. "Martić je samo tražio da prethodno bude produžen mandat UNPROFOR-u koji je Hrvatska jednostrano prekinula", rekao je Milovančević.

Dodao je i da će dokazati da su hrvatske operacije "Bljesak" i "Oluja" za cilj imale eliminaciju srpskog stanovništva iz Hrvatske, što su vlasti iz Zagreba, kako kaže, i ostvarile.

Nakon toga, obrana je pozvala svog prvog svjedoka, bivšeg ministra vanjskih poslova RSK Slobodana Jarčevića.

V.Š.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara