Marwan Barghouthi ipak kandidat za palestinskog predsjednika

MARWAN BARGOUTHI, karizmatični čelnik Fataha zatočen u Izraelu, želi se kandidirati na palestinskim predsjedničkim izborima, pet dana nakon što je sam odbacio tu mogućnost, izjavio je u srijedu neimenovani palestinski visoki dužnosnik.

On je potvrdio da je Barghouthi iznio želju da se kandidira kad su ga u srijedu u zatvoru posjetili supruga, dvojica palestinskih ministara i odvjetnik.

Rok za podnošenje kandidatura za predsjedničke izbore zakazane za 9. siječnja završava u srijedu u ponoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dužnosnik udruge koja se bori za oslobađanje Barghouthija potvrdio je da je supruga nazvala njezino sjedište i zatražila da bude spreman formular za kandidaturu koji bi podnijeli Središnjoj izbornoj komisiji.

Barghouthi, glavni tajnik Fataha na Zapadnoj obali kojeg su 2002. uhitili Izraelci, osuđen je u lipnju na pet doživotnih zatvorskih kazni na izraelskom sudu koji ga je proglasio krivim za umiješanost u četiri protuizraelska napada.

Njegova kandidatura mogla bi unijeti neizvjesnost u palestinske predsjedničke izbore, na kojima je, prema procjenama analitičara, premoćni favorit trebao biti Mahmud Abbas.

Smatran jednim od glavnim šefova Intifade, Barghouthi (45) je često predstavljan kao mogući nasljednik Jasera Arafata, preminulog 11. studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara