Masakr na američkom sveučilištu: 32 mrtvih, 29 ranjenih

NAJMANJE 32 ljudi, među kojima brojni studenti, ubijeni su danas u pucnjavi na američkom fakultetu Virginia Tech, javlja CNN.

Na prostoru sveučilišta dogodile su se dvije pucnjave, od čega jedna u učionici sveučilišta. Prema prvim službenim informacijama ubijeno je najmanje 32 ljudi, među kojima brojni studenti, ali i njihov napadač. No,  moguće je da će ta brojka i dalje rasti.

Pucnjava je djelomično zabilježena na video snimci koju je jedan od studenata napravio na svom mobitelu. Na snimci se vide mutne crne figure ispred jedne od sveučilišnih zgrada, ali se jasno čuje pucnjava.

Nisu još poznate potpune informacije o ovom incidentu, ali zna se da je obližnja policijska postaja rano ujutro, u 7:15 sati po lokalnom vremenu, primila dojavu o pucnjavi u prostoru sveučilišta, točnije u jednom studentskom domu, u kojem obitava više od 900 studenata, javlja New York Times.

Tri se sata kasnije dogodila i druga pucnjava, ovaj put u učionici. Prema prvim informacijama, napadač je studente u učionici postrojio uza zid i zatim počeo pucati po njima.

"Pucnjava je trajala oko tri minute. Zvučalo je kao pištolj, ali bilo je ispaljeno jako puno metaka", rekao je jedan student Virginia Techa za CNN.

Glasnogovornik lokalne bolnice priopćio je kako se najmanje 29 studenta nalazi na liječenju od prostrjelnih rana, a još četvero od drugih ozljeda.

ABC News javlja kako je prošlog tjedna sveučilište primilo dvije prijetnje bombom. Još nije sigurno radi li se o terorističkom činu.

Dolaze i prve, zasada proturječne, informacije o osobi koja se smatra odgovornom za masakr. Prema jednima je riječ o "normalnom Amerikancu", odnosno studentu "koji je imao neraščišćene račune s profesorom". Drugi pak navode da je riječ o "muškarcu azijskog podrijetla".

Izjave svjedoka navode da je napadač bio dobro pripremljen za masakr, odnosno da kod sebe imao ogromnu količinu metaka, te da je tijekom pucnjave često mijenjao okvire.

U moru proturječnih informacija postaje sve jasnije da je od prvog pucnja - koji se čuo u spavaonici - do druge pucnjave kada je, po svemu sudeći, nastradalo najviše studenata, proteklo skoro tri sata. Neki od studenata su u izjavi CNN-u rekli da je "smiješno" što ih nitko od uprave nije našao za shodno upozoriti da se sveučilištem šeta naoružani ubojica.

Zbog toga su Charles Seger, predsjednik sveučilišta, te njegov šef policije W.R. Flinchum morali odgovarati na neugodna pitanja novinara na pres-konferenciji održanoj prije otprilike sat vremena. Na njoj je javljeno da su u incidentu, prema posljednjim podacima, ubijene 33 osobe, uključujući i napadača, koji je, po svemu sudeći, presudio sam sebi.

Napadač još nije identificiran, jer, prema izjavi policije "kod sebe nije imao nikakve dokumente".

Nakon što se ranije bio obratio naciji preko glasnogovornice Bijele kuće Dane Perino, izrazivši svoju "zgroženost" s razmjerima tragedije, predsjednik Bush je prije nekoliko sati  na televiziji opisao škole kao "utočišta", te rekao da jednom kada je takvo utočište oskrnavljeno da se učinak osjeti "u svakoj učionici u svakoj američkoj zajednici". Sveučilištu i državi Virginiji ponudio svu potrebnu pomoć, dok je u zgradi Kongresa na zasjedanju Predstavničkog doma održana minuta šutnje za žrtve.

Američki mediji su, pregledavajući svoje arhive, došli do zaključka da je današnja pucnjava po broju mrtvih najkrvaviji događaj u američkoj, odnosno treći najgori događaj u svjetskoj povijesti. Prije toga je neslavni rekord držao masakr na teksaškom sveučilištu 1966. godine kada je snajperist s tornja ubio 16 studenta, odnosno masakr u teksaškom gradu Luby gdje je 1991. godine ubijeno 24-oro u lokalnom restoranu.

Na kampusu Sveučilišta Virginia Tech se, inače, nalazi 25.000 studenata.

Snimku napravljenu u neposrednoj blizini zgrade gdje se dogodio masakr i na kojoj se mogu čuti pucnji možete vidjeti ovdje.

P.V./D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara