Mashadov: Predlažemo mir, no spremni smo na rat

NEOVISNI čečenski vođa Aslan Mashadov objavio je u srijedu da oružani pokret protiv proruskog režima u Čečeniji Rusiji "predlaže mir", ali je istodobno "spreman na rat".

Na separatističkom siteu kavkazcenter.com u povodu 61. obljetnice deportacije Čečena i Inguša u vrijeme Staljinove diktature, Mashadov piše da su Čečeni spremni braniti svoje ljudsko dostojanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čečenski vođa izražava zadovoljstvo poštivanjem prekida vatre koji je on jednostrano proglasio prije mjesec dana a borbu Čečena za neovisnošću naziva borbom za slobodu i tvrdi "neutemeljeni su svi govori o sudjelovanju Čečena u međunarodnom terorizmu za uništenjem svjetske civilizacije".

Četvrtina čečenskog stanovništva od kojih 40 tisuća djece istrebljeni su u zadnjih deset godina, rekao je prošle godine Mashadov koji je uz prekid vatre ruskim vlastima prošlog mjeseca ponudio i mirovne pregovore no one su to odbile.

Prvi čečensko-ruski rat izbio je 1785., kada su Rusi počeli osvajati Kavkaz, granično područja europskog kontinenta, oko kojeg su se sukobljavali moćno rusko i osmanlijsko carstvo. U doba SSSR Josif Visarionovič Staljin optužio je Čečene za suradnju s nacistima i represivno ih preseljavao u puste prostore središnje Azije. Nakon njegove smrti prešutno im je odobren povratak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara