Maškarin: Amputirana mi je lijeva noga, a desna me jako boli

Maškarin: Amputirana mi je lijeva noga, a desna me jako boli

SUĐENJE kirurgu dr. Branku Popoviću, kojeg se tereti da je u KBC-u Rijeka 26. srpnja 2006. prilikom izvođenja laparoskopske operacije slijepog crijeva Rabljaninu Miroslavu Maškarinu zarezao trbušnu aortu, zbog čega mu je na koncu morao amputirati lijevu nogu, počelo je danas na riječkom sudu.

Podsjećamo, Popoviću se sudi za teško kazneno djelo počinjeno iz nehata, za koje zakon propisuje kaznu do tri godine zatvora. Za Popovićevo zlodjelo postoji nalaz medicinskih vještaka iz Zagreba, a njime se otkriva liječnička pogreška, a ne nastale komplikacije pri operaciji, kako je svojedobno pokušalo proturiti povjerenstvo riječkog KBC-a.

U nalazu zagrebačkih vještaka stoji da Maškarin nije potpisao pristanak da se obavi laparoskopska operacija, zatim da je operater načinio pogrešku prilikom uvođenja instrumenta u trbuh pacijenta, što je oštetilo aortu, te da sama operacija nije bila organizirana u skladu s propisima.

Popović se ne osjeća krivim

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pa ipak, Popović je na prvom ročištu i dalje ustrajao na  komplikacijama do kojih je došlo tijekom operacije koja je zbog toga nažalost rezultirala amputacijom noge. Sve navode optužnice je odbacio kao neosnovane, te je izjavio kako se ne osjeća krivim.

Više od dva sata je detaljno opisivao tijek operacije, kao i trenutak kada je nastupilo krvarenje. Kako je istaknuo, ozljede aorte su uobičajene u svijetu te se smatraju komplikacijom. Prema njegovim riječima, prvo izvješće koje je sam napisao nakon operacije jednostavno ne stoji, jer je u njemu iznio svoju sumnju da je ozljeda nastala pri promjeni troakara, ali to poslije nije ničim dokazano.

Popović je ukazao na cijeli niz nelogičnosti i propusta u vještačkom nalazu. "Sigurno je da u zakonskim okvirima nisam kriv, a ono što ja osjećam u duši to je moja stvar", kazao je na kraju svojeg svjedočenja.

Maškarin nije iznenađen tijekom suđenja, jer nije puno očekivao

Potom je uslijedilo svjedočenje osakaćenog Maškarina, koje je izjavio da se zbog proživljenog šoka gotovo ničega ne sjeća. "Amputirana mi je lijeva noga, a desna me jako boli i stvara probleme jer su mi s nje skinuli 70 posto muskulature. Imam bolove, a liječnici su mi rekli da je stanje nepopravljivo. Pokušavam se priviknuti i trenutno se koristim štakama i kolicima", rekao je Maškarin.

Njegova majka nije prepoznala optuženog iako je u veljači 2007. izjavila da je razgovarala s dr. Popovićem. Objasnila je kako je tada bila usred brakorazvodne parnice, što je prebrodila pomoću tableta. Po izlasku sa suda Maškarin je rekao da nije ničim iznenađen, kao i da nije puno očekivao, a njegova odvjetnica Ingrid Barić je zaključila kako se konačno počeo rasplitati cijeli slučaj, ali i da se počela otkrivati istina.

Ig.M.
Foto: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara