Maslov i Janjić ispitani zbog slučaja Purda

Foto: Cropix

HRVATSKI branitelji Danko Maslov i Petar Janjić Tromblon ispitani su na Županijskim sudovima u Zagrebu i Vukovaru. Zahtjev za ispitivanjem dvojice vukovarskih branitelja došao je iz Srbije, s obzirom da ih tamošnje tužiteljstvo tereti za isti zločin zbog kojeg je izdana tjeralica za pritvorenim Tihomirom Purdom.

I Maslov i Janjić su u ispitivanju odbacili sve optužbe za koje ih se tereti. Ispričali su kako su u srpskim logorima razne dokumente potpisali pod prisilom, nakon svirepog mučenja, što je ranije istražiteljima koji su ga ispitali u Sarajevu rekao i Purda.

"Ovo je bilo za mene svojevrsno silovanje", rekao je Janjić novinarima nakon ispitivanja. Kazao je da već mjesec dana živi u strahu. Ispitivali su ga, kaže, istražitelji iz Srbije koji su sa sobom donijeli neke dokumente koje je on navodno potpisao. "Dokazao sam im da potpis na tim dokumentima nije moj. To nije moj rukopis", kaže Janjić koji tvrdi da je već iscrpljen zbog cijelog slučaja.

Nije mu, kaže, bilo lako prisjećati se svih strahota koje je proživio u logoru, ali nada se da će nakon današnjeg ispitivanja biti oslobođen sumnje. Također je naglasio kako očekuje da će Purda uskoro biti pušten i vraćen kući u Vukovar. "Tko će Purdi nadoknaditi štetu za sve ovo što proživljava?", zapitao se Janjić

Sud BiH: Izjave Purdinog branitelja podižu nepotrebne tenzije i narušavaju ugled Suda

Povodom jučerašnje konferencije za novinare braniteljskog tima potraživanog Purda Tihomira Sud BiH poslao nam je reakcije na izjave da "domaće pravosudne institucije vrše pravno nasilje nad jednim čovjekom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo tko, pa ni Sud ni stranke, ne bi trebao komentirati postupke koji su u tijeku i koji nisu pravomoćni. U konkretnom slučaju radi se o izjavi branitelja jedne od strana u postupku i isključivo je kao takvu treba promatrati. Strane koje su nezadovoljne sudskim odlukama uvijek su izražavale reakcije i jedini svrsishodan put da izraze svoje stavove je ulaganje pravnih lijekova i branitelj potraživanog Purde Tihomira to jako dobro zna", stoji u priopćenju koje je Index dobio od Suda BiH.

"Ovakva izjava se može dovesti u kontekst pokušaja pritiska na Sud u fazi kada žalbeno vijeće treba odlučiti o prvostupanjskoj odluci. Optužiti domaće pravosuđe za pravno nasilje nad potraživanom osobom u fazi kada nije donesena konačna odluka je nekorektno i protivno je odvjetničkoj etici. Ovakva izjava može podići nepotrebne tenzije ne samo u BiH, te istovremeno narušiti ugled i poljuljati povjerenje u Sud, koji poštuje sva prava potraživanog zagarantirana zakonom i konvencijama", dodaje se u priopćenju Suda.

"U lancu svih institucija koje su od početka uključene u slučaj Purda, počevši od institucija van Bosne i Hercegovine, zatim onih koji su primili zahtjev za ekstradiciju i poslijedili ga Sudu, te onih koje su ga uhapsili i priveli, Sud BiH je zadnja karika i samo utvrđuje jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje. Stoga neprimjerene i tendenciozne kritike upućene na račun ove institucije u cijelosti odbijamo", zaključuju iz Suda BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara