MASNOĆA U HRANI NIJE POVEZANA S POVEĆANIM RIZIKOM ZA MOŽDANU KAP

Hrana koja sadrži masnoće ne pridonosi moždanoj kapi, tvrde američki znanstvenici nakon novog istraživanja. L

Iako su priznali da su nužna dodatna istraživanja, istraživači s Medicinskog fakulteta Feinberg sveučilišta Northwestern u Chicagu zaključili su da je visoki tlak najvažniji rizični faktor za moždanu kap ali, za razliku od srčanih bolesti, masnoće nemaju nikakav utjecaj.

Kolesterol u krvi, rekao je dr. Ka He s čikaškog sveučilišta, najvjerojatnije nije rizični faktor za moždanu kap.

Rezultati istraživanja temelje se na proučavanju 43.730 zdravih muškaraca srednje dobi koje je trajalo 14 godina. Moždanu kap imalo je 800 ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultate istraživanja objavio je British Medical Journal.

Da bi se izbjegla moždana kap, autori studije preporučuju snižavanje krvnog tlaka, redovito vježbanje, nepušenje, umjereno konzumiranje alkohola i održavanje normalne težine.

Oko dvije trećine pacijenata pogođenih moždanom kapi stariji su od 65 godina. Među znakovima moždane kapi su iznenadna omamljenost i neosjetljivost jednoga dijela tijela, zbunjenost, otežan govor, vrtoglavica i jaka glavobolja.

(Hina) vk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara