Masovne grobnice s kosovskim žrtvama otkrivene i u Makedoniji?

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP /  Ilustracija

PRAVOSUDNE vlasti Makedonije i Kosova objavile su da uskoro namjeravaju započeti zajedničku istragu kako bi provjerile informacije da se na tlu Makedonije nalaze masovne grobnice sa civilnim žrtvama s Kosova.

Kako prenosi beogradska agencija Beta pozivajući se na službene izvore iz Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa Makedonije, civili su vjerojatno žrtve ratnih sukoba na Kosovu tijekom 1998. i 1999. godine, a obje bi zemlje uskoro mogle formirati zajedničku radnu grupu koja će provesti istragu o istinitosti navoda o postojanju grobnica koje se navodno nalaze na graničnom području između dvije zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije navodi kako za sada nema definitivnih saznanja da se doista radi o masovnim grobnicama, već da je vjerojatnije da se radi o grobovima ljudi koji su možda ubijeni ili su poginuli na kosovskom teritoriju, nakon čega su njihova tijela donesena i pokopana na makedonskom teritoriju u neposrednoj blizini granice.

Kosovski ministar pravosuđa je, prema istom izvoru, u svibnju ove godine uputio pismo makedonskoj vladi u kojem je tražio da se ispitaju navodi o mogućim grobnicama. I veleposlanik Kosova u Makedoniji Skender Durmisi potvrdio je da bi uskoro trebao uslijediti sastanak makedonske ministrice unutarnjih poslova Gordane Jankulovske i njenog kosovskog kolege Bajrama Rexepija, koji bi trebali dogovoriti detalje oko početka istrage.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara