Masovni prosvjedi kosovskih Srba zbog jučerašnjeg napada

TISUĆE Srba prosvjedovalo je u četvrtak na Kosovu tražeći od međunarodne zajednice da zaustavi antisrpsko nasilje nakon jučerašnjeg brutalnog napada u kojem su dva srpska tinejdžera ubijena a šest ih je ranjeno kod sela Goraždevca na zapadu Kosova.

Pod motom "Europo zašto nam ubijaju djecu", najmasovniji prosvjed održan je u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice na kojem se okupilo oko 3.000 osoba.

Demonstranti su zahtijevali od policije UNMIK-a da pronađe i uhiti napadače koji su u srijedu otovrili rafalnu vatru na mladež iz srpskog sela Goraždevca koja se kupala u rijeci Bistrici.

Također su osudili neaktivnost UN-a i NATO-a koji su odgovorni za sigurnost u pokrajini od završetka srpsko-albanskog sukoba 1999.

Prosvjednici su nosili transparante s natpisima "Europo, otvori oči" i "Srbijo, probudi se", a albanske ekstremiste uspoređivali su s pripadnicima Al Qaide, Osame bin Ladena.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća sjevernog Kosova, Milan Ivanović, pred okupljenima je zatražio uhićenje i izručenje Haškom sudu "albanskih zločinaca", pravo na život sprskog stanovništva na Kosovu i povratak srpske vojske i policije.

Stanovnici sela Goraždevca kod Peći, posljednje srpske enklave u zapadnom dijelu Kosova, od jutros su okupljeni u središtu sela gdje mirno prosvjeduju zbog terorističkog napada na mlade kupače.

Mještani očekuju da u Goraždevac budu dopremljena tijela 20-godišnjeg Ivana Jovovića i 12-godišnjeg Pantelije Dakića, ali se još ne zna kada će se to dogoditi, niti kada će biti pokop.

Za život trećeg teško ranjenog tinejdžera, 15-godišnjeg Bogdana Bukumirića, bore se liječnici bolnice u Beogradu, koju je danas posjetio srbijanski premijer Zoran Živković.

"To je teroristički čin a ne ludilo. To je jasna poruka da Srbi moraju biti istjerani s Kosova", izjavio je Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vise od 400 Srba nastavilo je danas blokadu magistralne ceste Peć-

Kosovska Mitrovica i drugih prometnica. Oni namjeravaju nastaviti s blokadom dok se ne uhite napadači na skupinu mladih i djece iz Goraždevca.

Nekoliko stotina Srba okupilo se na prosvjedu u središtu Gračanice kod Prištine. Na skupu je zatraženo da Srbi napuste kosovske institucije i da se raspusti Kosovski zaštitni korpus (bivša OVK).

Organizatori su pozvali Srbe na samoorganiziranje radi zaštite.

Prosvjedi Srba održani su i u Leposaviću i Zubin Potoku.

Od dolaska snaga NATO-a na Kosovo 1999. oko 200.000 Srba napustilo je pokrajinu ponukano nasiljem albanskih esktremista. Oni koji su ostali, a procjenjuje se da ih ima između 80.000 i 120.000, uglavnom žive u enklavama pod zaštitom KFOR-a s vrlo ograničenom slobodom kretanja.

Policija UNMIK-a i snage KFOR-a intenzivno tragaju za počiniteljima napada kod Goraždevca, no do sada nisu pronašli osumnjičene.

"Sve raspoložive specijalne jedinice rade na tome no do sada nismo došli do sumnjivaca", rekao je glasnogovornik policije UN-a Derek Chapell.

(Hina) bb dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara