Matanić na rubu suza tvrdi da nije kriv i da ga je Uskok izigrao, optužba ne želi svjedočenje Bajića

Matanić na rubu suza tvrdi da nije kriv i da ga je Uskok izigrao, optužba ne želi svjedočenje Bajića

Tekst: J.Š, A.H.
Foto: Goran Mehkek, Damjan Tadić/Cropix, Index
Video: Infopunkt

UZ VELIKE mjere osiguranja optuženici su stigli na zagrebački Županijski sud oko 8.30 sati. Iako je početak suđenja bio najavljen za 9 sati, tek pola sata kasnije optuženici su ušli u sudnicu vezani lisičinama i lancima oko nogu. Unutar sudnice lanci su skinuti svima osim Robertu Mataniću, koji je ostao u lancima jer je iz zatvora pokušao poslati pismo. Svakog optuženog čuvaju dva policajca.

9.30
Đurović: Ne znam koliko imam novca, toliko da ga ne mogu potrošiti niti da živim sto godina

Na predstavljanju optuženika Đurović je o procjeni svoje imovine kazao da mu je teško procijeniti koliko ima, i da živi sto godina, ne bi to mogao potrošiti. Vlasnik je više nekretnina, trgovačkih društava, građevinskih parcela, građevinskih firmi i ne može se točno očitovati o ukupnoj vrijednosti imovine. "Da živim sto godina, ne bih to mogao potrošiti", ponovio je. "To nije odgovor", oštro mu je replicirala sutkinja Ivana Kršul. Suđenje prati jedna pariška odvjetnica koju su angažirali Đurovićevi bližnji.

Odvjetnik Bojana Gudurića zatražio je odgodu suđenja dok se Gudurić ne izruči Hrvatskoj, no sutkinja je to odbila. Optužnicu je čitao zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić. Nakon čitanja optužnice svi optuženici izjasnili su se da nisu krivi. Zatim je na zahtjev Matanićeva odvjetnika određena desetominutna pauza kako bi se dodatno konzultirali prije iznošenja obrane.

10h-11.30h
Robert Matanić: Uskok mi je nudio da postanem zaštićeni svjedok, a na kraju su me izigrali

"Ja se ne osjećam krivim i nisam nimalo kriv i to dobro znaju Uskok, policija i SOA. Osjećam se izigranim i kriv sam jer sam vjerovao da se u Hrvatskoj zaista nešto promijenilo. Nisam htio poslušati savjet Zorana Pilipovića da šutim, jer govorio mi je da će me vjerojatno htjeti izigrati. Odlučio sam da se razotkrije sve ovo, zauzvrat sam tražio samo da mi se ne podmeće. Svi su me uvjeravali da se nemam oko čega brinuti. Tihomir Kralj mi je obećao da će mi svi izaći maksimalno ususret. Ja sam zato i rekao na koga i zašto sumnjam - na Željka Milovanovića. Istražni sudac mi je rekao da ću uskoro dobiti status svjedoka. Nakon toga prolazili su dani i vrijeme, a ništa se dobro nije događalo, uvjeravali su me da je to njihova taktika, da je sve u redu i pod kontrolom i da kažem još informacija kako bi se istraga mogla proširiti. Zato sam složio priču za Uskok, mada nije istinita, i dao je odvjetniku Zebecu. Tu sam naveo kao moguće naručitelje Zagorca, Đurovića, Jocića i Stanka Subotića. Dan ili dva nakon toga došao mi je Dinko Cvitan zajedno sa Zebecom i rekao mi da u tom smislu dam iskaz na sudu", rekao je Matanić.

"Ispada kao da sam retardirani idiot, a nikoga nije briga za Pukanića"

"Obećali su mi status svjedoka za iskaz. Vjerovao sam od početka u suradnju s njima. Ispalo je da su me izigrali i zabili mi nož u leđa. Uskok je dao status svjedoka, i to osobi koja je poznata kao sitni lopov i lažljivac notorni koji bi vlastitu majku prodao za malo droge. To što je on govorio tolika je laž da ispada da sam ja retardirani idiot. I svjedoci su potvrdili da ne govori istinu. Zebec me pokušao uvjeriti da je to neka Uskokova taktika. A o drugom svjedoku bolje da i ne govorim. U pitanju je najobičniji prevarant i šarlatan te klošar uz to. Osjećam se nakon svega i više nego jadno i bijedno što sam dopustio da me se izigra. Naročito što sam na njihov nagovor pristao na drugi iskaz Uskoku, i to ono što se od mene željelo čuti i što se tražilo. Zar smo mi tako maloumni da bismo napravili takvo što i onda nastavili živjeti normalno? Takav i toliki idiot zaista nisam da bi takav motor ustupio bilo kome. U tom slučaju ne bih ni čekao da me se uhiti, i to ne krijući se nimalo. S Mafalanijem sam u SOA-u poslao jedan e-mail da imam informacije koje bi mogle pomoći. Jasno mi je da nikoga nije briga, ni za Pukanića, ni za što, jasno mi je da sam ispao totalna ovca. Ne želim sada odgovarati na ničija pitanja", govorio je Matanić čiji je glas zvučio kao da je na rubu suza.

Robert Matanić kazao je da u ovoj fazi postupka ne želi odgovarati na ničija pitanja te zatražio da se ispitaju Zebec, Cvitan i Tihomir Kralj, bivši šef policijskog Uskoka ili "hrvatskog FBI-a". Inzistirao je da se unese u zapisnik da je u iskazu Uskoku, za koji je rekao da nije bio istinit, kao moguće naručitelje naveo Zagorca, Đurovića, Jocića i Stanka Subotića. Matanić ostaje pri iskazu u kojem tereti Milovanovića i Gudurića za planiranje i izvršenje atentata na Pukanića te tvrdi da u vrijeme atentata nije bio ni blizu mjesta događaja, već da je bio sa svojom djevojkom u jednoj autokući u Folnegovićevu naselju.

Sutkinja Ivana Kršul nakon njegova iznošenja obrane pročitala je tri njegova iskaza koja je dao otkad je pritvoren, pa i onaj za koji Matanić kaže da nije istinit. "To je iskaz koji sam napisao na temelju mojih sumnji, a ne činjenica. Dijelovi jesu istiniti, ali u cjelini je lažan", rekao je Matanić, na što ga je sutkinja upitala kako bi onda oni trebali znati što je istina, a što laž.

12h
Matanićev odvjetnik traži da se ispita Mladen Bajić

Nakon pauze suđenje je nastavljeno iznošenjem dokaznih prijedloga. Branitelj Roberta Matanića predlaže sljedeće:
- da se kao svjedoci ispitaju Zoran Pilipović, koji je Mataniću savjetovao da policiji ništa ne govori, da se sasluša Tihomir Kralj, koji je Mataniću prenio poruku Mladena Bajića da će dobiti status svjedoka, da se sasluša Mladen Bajić, koji je nudio Mataniću status zaštićenog svjedoka, da se sasluša odvjetnik zvonimir Zebec, koji ga je upućivao kako treba surađivati i prenosio poruke Uskoku, te Dinko Cvitan koji je bio na sastanku Matanića i Zebeca, na kojem mu je obećano da će dobiti status zaštićenog svjedoka.

Kako je objasnio, svoje zahtjeve temelji na tome da su Matanića obmanuli tijekom istrage.

Branitelj također traži da se iskaz krunskog svjedoka izuzme iz spisa. Branitelj smatra da mu status krunskog svjedoka nije mogao biti dodijeljen jer je zločinačku organizaciju morao prokazati prije počinjenja kaznenog djela. Također drži da se ne može taj status dodijeliti osobi koja je počinila jedno ili više kaznenih djela (taj mu je status dodijeljen 6 mj. nakon počinjenja kaznenog djela, 10. travnja).

Traži i da se izuzme iskaz Ratka Kneževića jer, kako je kazao branitelj, on nema saznanja, ni posrednih ni neposrednih, o ovom slučaju, te da se Sreten Jocić ipak sasluša u ovom postupku. Naime, zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šašić predložio je da se odustane od dokaznog prijedloga da se pročita iskaz svjedoka Sretena Jocića jer je protiv iste osobe za isto kazneno djelo u Republici Srbiji podignuta optužnica 26. listopada 2009., da ne bi došlo do kumulacije procesnih uloga. I ostali branitelji traže da se Jocić ispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji drugih optuženika uglavnom se slažu i s ostalim dokaznim prijedlozima Matanićeva odvjetnika Hrvoja Korše, uz neke svoje dodatke.

13.30h-14h
Zamjenik ravnatelja Uskoka Slobodan Šošić protivi se pozivanju Mladena Bajića kao svjedoka. Njegovim iznošenjem završio je prvi dan suđenja.

Sutra u podne sutkinja Ivana Kršul donijet će odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju dokaznih prijedloga.

Blokirano sve oko suda

Od ranog jutra pauk-služba diže automobile oko zgrade Županijskog suda u Zagrebu, dok je Amruševa ulica ograđena policijskom vrpcom. Za vrijeme suđenja će tužitelj i sutkinja Ivana Kršul imati policijsku zaštitu. U samoj sudnici bit će ukupno 20 djelatnika sudskog osiguranja, a kraj svakog optuženog će sjediti dva pravosudna policajca. Svi koji ulaze u zgradu suda, moraju proći tri sigurnosne provjere.

Za novinare je predviđen poseban ulaz iz Amruševe ulice u kojoj će za vrijeme suđenja biti zabranjeno parkiranje. Kraj suda će se moći parkirati tek dva vozila crnogorskog veleposlanstva (koje ima rezervirana mjesta), kao i suci županijskog suda. Sva će parkirana vozila redovito pregledavati policijski pirotehničari. No, promet oko Zrinjevca ipak neće biti blokiran. Osiguranje će biti najčvršće kad u sudnicu bude doveden krunski svjedok, na čijem se iskazu temelji veći dio optužnice. Za suđenje se akreditiralo 126 novinara iz 28 novinskih redakcija, sedam TV kuća i pet radiopostaja iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, te BBC i Financial Times. 

Uskok je za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića optužio bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića Kardinala. Oni se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju čiji je cilj bio izvršiti atentat na Pukanića, a sve po narudžbi zloglasnog kralja beogradskog podzemlja Sretena Jocića, puno poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam. U sudnici će se pak pojaviti samo bratići Matanić, Mafalani i Đurović. Gudurić se, podsjećamo, prekjučer predao policiji te tek treba biti izručen Hrvatskoj, dok je Milovanović uhićen u Beogradu, gdje su za ubojstvo Ive Pukanića zajedno s njim optuženi Milenko Kuzmanović i Joca Amsterdam. Srbija je Milovanovića odbila izručiti Hrvatskoj, jer prema zakonu ne može izručivati svoje državljane, pa će se na Županijskom sudu u Zagrebu njemu suditi u odsutnosti. Vrhovni je sud, naime, odlučio da dio spisa koji se odnosi na Milovanovića neće biti izuzet iz procesa koji se odvija u Hrvatskoj.


Luka Matanić


Robert Matanić


Amir Mafalani


Slobodan Đurović

Slobodan Đurović je dogovorio s Robertom Matanićem da okupi osobe od svog povjerenja koje će izraditi i realizirati plan ubojstva Ive Pukanića. U realizaciji plana Robert Matanić je, zajedno s Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem, dogovorio pribavljanje sredstava za praćenje i stalno nadziranje kretanja Ive Pukanića, kao i njihovo sudjelovanje u neposrednom praćenju, te smještaj za Željka Milovanovića i Bojana Gudurića koji su zbog ubojstva Ive Pukanića došli iz inozemstva u Zagreb. Oni su bili zaduženi za pribavljanje eksplozivne naprave i oružja, za dnevno praćenje kretanja Ive Pukanića i određivanje načina počinjenja ubojstva.

Na zajedničkim sastancima, koje su održavali u stanu Roberta Matanića u Zagrebu, na osnovi praćenja kretanja Ive Pukanića, dogovorili su da će ubojstvo počiniti 23. listopada 2008. na parkiralištu NCL Medija Grupe, koje su prethodno obilazili i nadzirali Luka Matanić i Amir Mafalani. Na zajedničkim sastancima je sudjelovao i Slobodan Đurović, koji je donosio novac i plaćao sve troškove nabave oružja, uređaja za praćenje, automobila i motocikla te je nadzirao pripreme za ubojstvo Ive Pukanića.

Gudurić imao spreman snajper ako bi Pukanić i nakon eksplozije bio živ

Eksplozivnu napravu koja se aktivira na daljinu prethodno je nabavio Željko Milovanović te ju je 23. listopada 2008., oko 12.40 sati, na parkiralište NCL Media Grupe kojim se koristio Ivo Pukanić, dovezao skuterom koji je prethodno nabavio s Robertom Matanićem. Skuter je potom parkirao u neposrednoj blizini automobila za koji su praćenjem utvrdili da ga koristi Ivo Pukanić, da bi zatim jedan ili više okrivljenika čekali u neposrednoj blizini kako bi pravodobno aktivirali eksplozivnu napravu. Za to vrijeme je Bojan Gudurić, s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici, naoružan puškom s optičkim nišanom, promatrao parkiralište s namjerom da usmrti Ivu Pukanića ako eksplozivna naprava zataji.

Kad su vidjeli da Ivo Pukanić i Nikola Franjić izlaze iz zgrade NCL Media Grupe i dolaze do automobila, u 18.27 sati, aktivirali su eksplozivnu napravu, zbog čega je došlo do snažne eksplozije od koje su Ivo Pukanić i Nikola Franjić zadobili ozljede od kojih su odmah preminuli. Tom prilikom su tjelesne ozljede zadobila i dvojica zaposlenika NCL Media Grupe koja su se nalazila na radnim mjestima, dok su parkirana vozila te stambeni i drugi objekti znatno oštećeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara