Matanići se s Mafalanijem družili u vikendici u čijoj je prodaji sudjelovao krunski svjedok

Matanići se s Mafalanijem družili u vikendici u čijoj je prodaji sudjelovao krunski svjedok

Tekst: J.Š.
Foto: Davor Kovačević/Pool/Cropix

DANAS se ispitivanjem svjedoka nastavilo suđenje optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. Suđenje se nastavlja u srijedu i četvrtak, a očekuje se da će u četvrtak svjedočiti kontroverzni crnogorski poduzetnik Ratko Knežević.

"Luka Matanić je bio vrijedan"

U prvom dijelu rasprave svjedočili su Gordan Tomšić i Borko Ribić. Gordan Tomšić je umirovljeni časnik Hrvatske vojske i vlasnik građevinske tvrtke kod kojega je Luka Matanić radio tri godine kao vozač i bagerist. On je Matanića opisao kao vrlo vrijednog i točnog radnika koji je samostalno obavljao svoj posao. Posvjedočio je da je na dan likvidacije Pukanića i Franjića Luka Matanić radio od 8-16 sati i to na gradilištu u Brezovici. Tomšić je kazao da je siguran da je Matanić u to vrijeme bio na poslu, jer je sav posao s bagerom na kraju dana izvršen.

Na gradilištu je bio i dan prije likvidacije, a dan poslije ubojstva kopao je na gradilištu na Jordanovcu. Tomšić je na kraju morao dati otkaz Mataniću i to kako je kazao ne zbog toga što je loš radnik nego zato što je bio pritisnut posljedicama ekonomske krize, tako da je u razdoblju prije i nakon ubojstva zapravo Matanić odrađivao otkazni rok. Dodaje kako nije uočio nikakve promjene u ponašanju Luke Matanića prije i poslije likvidacije.

Matanić unajmljivao automobile

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borko Ribić je vlasnik rent-a-car poduzeća u Vukovarskoj ulici u Zagrebu putem kojega je Robert Matanić u dva navrata unajmio dva vozila, Seat Leon na tri dana i VW Golf na pet dana. Ribić je kazao kako mu je Matanić na vrijeme vratio i platio sva vozila, međutim istaknuo je da je u drugom navratu prilikom unajmljivanja VW Golfa pitao može li autom prijeći granicu, na što mu je Ribić kazao da može. Također je istaknuo da je prilikom iznajmljivanja jednog vozila bio na godišnjem odmoru te da ga je tada kolega pitao može li se automobil unajmiti na ime Branka Vujanovića, a kasnije mu je kolega kazao da je zapravo vozilo trebao Robert Matanić.

Krunski svjedok sudjelovao u prodaji Matanićeve vikendice

Posljednji je svjedočio Mijo Žuljević. Potvrdio je ono što je rekao u iskazu policiji, a to je da ga je Robert Matanić zvao iz zatvora iz Mitrovice i tražio 10.000 eura da mu posudi za odvjetnika. Jamčio je vikendicom koju ima pored Svetog Ivana Zeline. Kasnije ga je opet zvao te ga je tražio da mu nađe kupca za vikendicu. Žuljević mu je našao kupca koji je nudio 9 tisuća eura, dok je Matanić tražio 12. Ipak su se odlučili na prodaju, a posrednik u poslu je bio krunski svjedok u ovom slučaju. Prodaja je prošla u redu i kupac se uredno uknjižio na zemljište, no Žuljević je rekao da je kasnije čuo da je bilo određenih problema između Matanića i krunskog svjedoka odnosno da svjedok nije poslao novac Robertu Mataniću. Žuljević je posvjedočio i da poznaje Luku Matanića i Amira Mafalanija iz vremena kada je Robert kupio tu vikendicu negdje oko 2000. godine. Iz tog vremena poznaje i krunskog svjedoka te dodaje kako zna da su se družili u vikendici Roberta Matanića. Kaže i da je viđao Roberta Matanića ne baš toliko često, otprilike jednom mjesečno, znali su popiti piće te mu je posuđivao alat za popravke u vikendici.

Posvjedočio je kako od 2006 do 2008. Luku Matanića nije vidio niti jedanput.

Optuženi za ubojstvo su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović Kardinal. Oni se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju čiji je cilj bio izvršiti atentat na Pukanića, a sve po narudžbi zloglasnog kralja beogradskog podzemlja Sretena Jocića, puno poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam. Suđenje je počeli početkom veljače u Zagrebu.

Sreten Jocić u iskazu koji je dao srpskim policajcima ustvrdio je kako ne poznaje krunskog svjedoka te da Stanka Subotića ne poznaje niti je kad čuo za njega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara