Match Telekom prijevarom pokušao doći do koncesije za trećeg GSM operatera

MATCH TELEKOM natječaj za treću GSM mrežu pokušao je dobiti na prijevaru. Naime, HTV je u posjedu dokumenta prema kojem je Match Telekom, s kojim su do GSM koncesije pokušali doći INA, HEP i Končar, imao krivotvoreno bankovno jamstvo talijanske Bance di Roma na 172 milijuna kuna.

Kako je objavljeno u središnjem Dnevniku HTV-a, banka je uputila pismo veleposlanstvu u Rimu u kojem tvrdi kako 30. studenog 2004. godine nisu izdali nikakvu garanciju Match Telekomu.

“Ni u jednoj, bilo talijanskoj bilo stranoj podružnici banke ne postoje zaposleni s imenima Sabine Schaftinger ili Scaltinger i Peter Schmidt, stoga se dokument u njihovom posjedu treba smatrati lažnim. Molimo Vas da žurno priopćite ovu informaciju Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije, a slučaj ćemo prijaviti talijanskim sudskim organima pri kojima ćemo podnijeti tužbu" - stoji u priopćenju Bance di Roma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Agenciji za telekomunikacije su dobili pismo Bance di Roma, te su potvrdili da dokument nije bio naplativ, te da ne predstavlja nikakvo bankovno jamstvo.

S krivotvorenim jamstvom upoznato je i Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, a Davor Dvornik, pomoćnik ministra za telekomunikacije, za Dnevnik HTV-a je izjavio kako Ministarstvo podržava talijansku banku u traženju pokretanja istražnih radnji od suda, te dodaje kako će dodatno ispitati taj slučaj i po potrebi postupiti u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Iako su HEP, INA i Končar burno reagirali nakon objave rezultata natječaja za treću GSM koncesiju koja je dodijeljena konzorciju Treća sreća, u priopćenju povodom najnovijeg skandala vezanog uz Match Telekom naveli su kako će od stranog partnera tražiti obeštećenje, pokažu li se navodi o falsifikatu točnima.

Kako navodi HTV, neslužbeno se spominje kako je ovo bio pokušaj legaliziranja novca iz tzv. crnih fondova, pitanje je samo čije mafije. O tome, navodno, nitko ne želi nagađati.

Francuski Match Telekom dvaput je pokušao doći do koncesije za trećeg operatera. Prvi je put zakasnio predati ponudu, navodno zbog poteškoća s privatnim zrakoplovom s kojim su trebali doputovati u Zagreb, te su u Agenciju za telekomunikacije stigli desetak minuta prekasno.

Drugi put umjesto orginalnog jamstva, dostavili su krivotvoreno pismo namjere naslovljeno na Bancu di Roma. Nakon što im Agencija nije priznala jamstvo u Match Telekomu naveli su da nisu očekivali diskvalifikaciju ponude zbog bankarske garancije jer su tekstovi garancije na hrvatskom i engleskom jeziku, objavljeni u tenderu, različiti, te su dodali da nisu dobili službenu obavijest o mogućim problemima o valjanosti bankarske garancije, već su za iste saznali iz medija.

(Screenshot: HTV)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara