Mate Granić: Vlada RH nema gospodarsku viziju

Glavni odbor Demokratskog centra (DC) danas je na sjednici u Zadru razgovarao o gospodarskom razvoju hrvatskog priobalja. L

Podsjećajući da je Hrvatska srednjoeuropska i sredozemna država, s posebno istaknutom pomorskom dimenzijom, predsjednik DC-a Mate Granić ocijenio je da Vlada nema jasnu gospodarsku viziju ni pomorsku orijentaciju, te da radi pod diktatom MMFa.

"To je razlog zbog kojega je pomorska orijentacija zapostavljena i neiskorištena. U programu DC-a koji se odnosi na pomorsku orijentaciju na prvom mjestu je potreba da se definiraju granice sa Slovenijom, Srbijom i Crnom Gorom", rekao je Granić.

Odmah poslije, dodao je, potrebno je proglasiti gospodarski pojas u Jadranskom moru, donijeti novi Zakon o privatizaciji, posebice privatizaciji turističkog gospodarstva.

Predsjednik DC-a ističe da je čim prije nužno utemeljiti obalnu stražu sa sjedištem na Jadranu koja bi strogo nadzirala kretanje brodova.

Govoreći o gospodarskom stanju u Hrvatskoj Mate Granić je podsjetio da je dug Hrvatske 18 milijardi američkih dolara, dodajući da projekcije do kraja godine nagovješćuju dug od 20 milijardi dolara. Istodobno je deficit platne bilance 6,9 posto bruto domaćeg proizvoda, kazao je Granić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako se državnom vrhu ne može zamjeriti što otvara dionice autoceste, jer to su radile i HDZ-ove vlade, no da je "nemoralno pripisivati sebi zasluge i proslavljati bez onih koji to plaćaju i koji to rade".

Predsjednik DC-a zauzeo se da model financiranja gradnje cesta bude puno transparentniji.

Mate Granić izrazio je i nadu da će DC postići dobre rezultate na slijedećim parlamentarnim izborima te da će biti dio nove vladajuće koalicije centra i desnog centra. "Bit ćemo u Vladi koja će Hrvatsku uvesti u EU", rekao je Granić.

Dopredsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt rekla je pak da je predizborna kampanja već počela, no da je sve manje pravih tema, a sve više političkih s niskom razinom političke kulture, ali da se "DC time neće baviti".

(Hina) ima sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara