Matica hrvatska iz Dubrovnika u Zagrebu predstavila dvije knjige

DVA IZDANJA Matice hrvatske iz Dubrovnika, monografija ´Milka Podrug Kokotović´ grupe autora i knjiga tekstova Dalibora Foretića ´Hrid za slobodu Dubrovačke ljetne kronike 1971.2001.´, predstavljena su večeras u prostorijama Matice hrvatske (MH) u Zagrebu.

Obje je knjige uredio Miljenko Foretić.

Monografija o glumici Milki Podrug Kokotović, koja na 255 stranica donosi tekstove 25-ero kritičara, teatrologa, akademika, sveučilišnih profesora, književnika, glumaca i redatelja te 95 fotografija, svojevrsni je zbornik u kojem je potpuno obuhvaćen njezin glumački rad, istaknuo je Miljenko Foretić.

Monografija donosi i popis glumičinih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, zatim popis nagrada, tekst ´Milka o sebi´, literaturu o glumici, razgovore i biografiju glumice koja je dobitnica više nagrada, među kojima su i tri za životno djelo.

Monografiju su zajedno izdali Matica hrvatska iz Dubrovnika i Dubrovačke ljetne igre.

U knjizi ´Hrid za slobodu - Dubrovačke ljetne kronike 1971.-2001.´ objavljene su kritike, napisi i osvrti Dalibora Foretića u riječkom ´Novom listu´, te njegova simbolična teatrološka oporuka, kratki esej ´Zašto pišem kazalište?´, koji je preuzet iz ´Vijenca´, rekao je Miljenko Foretić.

Dalibor Foretić (1943.-2001.) dobitnik je nagrade ´Petar Brečić´, kao i nagrade za životno djelo ´Otokar Keršovani´ Hrvatskog novinarskog društva.

Knjigu Dalibora Foretića izdala je Matica hrvatska iz Dubrovnika.

Večeras su o te dvije knjige govorili i predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, recenzent Foretićeve knjige Nikola Batušić, teatrolog i kritičar Hrvoje Ivanković, a nastupili su i dramski umjetnici Perica Martinović, Doris Šarić Kukuljica i Maro Martinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara